Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo – ovaj sjajni recept je preuzet iz knjige  Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

Ovaj sjajni priručnik sadrži 50 recepata za omiljenu italijansku, a to je, naravno, testenina! Testenina je osnova italijanske kuhinje i većina tradicionalnih italijanskih porodica konzumira je bar jednom dnevno.

Čar testenine leži u tome što se sprema brzo, jednostavno i na razne načine – od jednostavnih sosova s paradajzom, kojima se samo preliju špagete, do ragua koji se kuvaju satima i jela iz peći. Može biti izuzetno lagana, ali i veoma bogata, u zavisnosti od godišnjeg doba i vašeg budžeta. Recepti u ovom kuvaru su razvrstani po godišnjim dobima – ako se rukovodite ovom filozofijom, jela će vam biti ukusnija i hranljivija.

U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca septembra, na zadatu temu najbolji recept italijanske kuhinje poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i Food Tube predstavljaju Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo – ovaj sjajni recept je preuzet iz knjige Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

  • 150 g brašna tip 500
  • brašna tip 500 (još malo za posipanje)
  • 50 g pšeničnog griza (sitnog)
  • 2 komada organska jajeta (velika)
  1. Na čistoj radnoj površini ili u velikoj činiji pomešajte brašno i griz, a onda u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja. Kašikom ili rukama polako mešajte brašno i jaja dok se sve lepo ne sjedini. Pospite dasku ili radnu površinu s malo brašna, pa mesite testo tako što ćete ga spljoštiti i razvući dlanovima, urolati ga, a onda ga ponovo razvući. Nastavite da razvlačite i rolate dok ne dobijete glatko i mekano testo. Oblikujte ga u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji bar 30 minuta, ili dok vam ne zatreba.
  2. Testo s jajima se češće koristi u severnoj Italiji, za taljatele i lazanje ili za punjene testenine, kao što su ravioli. Što se više spuštate ka jugu, to se češće upotrebljava testo bez jaja, jer su ti krajevi tradicionalno siromašniji, pa nisu uvek imali jaja. Da biste napravili testo bez jaja, u udubljenje u brašnu umesto jaja sipajte 80 ml mlake vode, i to tako što ćete je postepeno dodavati i mešati usput. Testenina bez jaja se brzo kuva, pa pazite da je ne ostavite predugo na vatri. Ovo je moj recept, ali siguran sam da svaka italijanska mama ima svoj vlastiti metod.
Đenaro Kontaldo
Đenaro Kontaldo

ĐENARO KONTALDO je je jedan od najčuvenijih, najboljih i najekstravagantnijih italijanskih kuvara na svetu, kao i mentor Džejmija Olivera. On je naučio Džejmija kako da priprema italijansku hranu i, prema Džejmijevim rečima, oblikovao je čitavu njegovu karijeru. U ovom kuvaru Đenaro predstavlja 50 recepata za testenine za sva godišnja doba. Recepti iz ove knjige, kao i trikovi i saveti za ekonomično kuvanje s njegovih video-klipova sa Fud tjuba, pružiće vam veliki izbor ideja za pripremu najlepših testenina, kojima ćete se rado vraćati.

 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.