Testo za testeninu - Đenaro Kontaldo - Vulkan izdavaštvo
Testo za testeninu - Đenaro Kontaldo - Vulkan izdavaštvo

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo – ovaj sjajni recept je preuzet iz knjige  Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

Ovaj sjajni priručnik sadrži 50 recepata za omiljenu italijansku, a to je, naravno, testenina! Testenina je osnova italijanske kuhinje i većina tradicionalnih italijanskih porodica konzumira je bar jednom dnevno.

Čar testenine leži u tome što se sprema brzo, jednostavno i na razne načine – od jednostavnih sosova s paradajzom, kojima se samo preliju špagete, do ragua koji se kuvaju satima i jela iz peći. Može biti izuzetno lagana, ali i veoma bogata, u zavisnosti od godišnjeg doba i vašeg budžeta. Recepti u ovom kuvaru su razvrstani po godišnjim dobima – ako se rukovodite ovom filozofijom, jela će vam biti ukusnija i hranljivija.

U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca septembra, na zadatu temu najbolji recept italijanske kuhinje poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i Food Tube predstavljaju Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo

testo za testeninu Djenaro Kontaldo Vulkan izdavastvo 01

Testo za testeninu – Đenaro Kontaldo – ovaj sjajni recept je preuzet iz knjige Ukusi Italije, Đenaro Kontaldo, 50 fenomenalnih sezonskih recepata, Vulkan izdavaštvo.

  • 150 g brašna tip 500
  • brašna tip 500 (još malo za posipanje)
  • 50 g pšeničnog griza (sitnog)
  • 2 komada organska jajeta (velika)
  1. Na čistoj radnoj površini ili u velikoj činiji pomešajte brašno i griz, a onda u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja. Kašikom ili rukama polako mešajte brašno i jaja dok se sve lepo ne sjedini. Pospite dasku ili radnu površinu s malo brašna, pa mesite testo tako što ćete ga spljoštiti i razvući dlanovima, urolati ga, a onda ga ponovo razvući. Nastavite da razvlačite i rolate dok ne dobijete glatko i mekano testo. Oblikujte ga u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji bar 30 minuta, ili dok vam ne zatreba.
    testo za testeninu Djenaro Kontaldo Vulkan izdavastvo 02
  2. Testo s jajima se češće koristi u severnoj Italiji, za taljatele i lazanje ili za punjene testenine, kao što su ravioli. Što se više spuštate ka jugu, to se češće upotrebljava testo bez jaja, jer su ti krajevi tradicionalno siromašniji, pa nisu uvek imali jaja. Da biste napravili testo bez jaja, u udubljenje u brašnu umesto jaja sipajte 80 ml mlake vode, i to tako što ćete je postepeno dodavati i mešati usput. Testenina bez jaja se brzo kuva, pa pazite da je ne ostavite predugo na vatri. Ovo je moj recept, ali siguran sam da svaka italijanska mama ima svoj vlastiti metod.
    testo za testeninu Djenaro Kontaldo Vulkan izdavastvo 03
Đenaro Kontaldo
Đenaro Kontaldo

ĐENARO KONTALDO je je jedan od najčuvenijih, najboljih i najekstravagantnijih italijanskih kuvara na svetu, kao i mentor Džejmija Olivera. On je naučio Džejmija kako da priprema italijansku hranu i, prema Džejmijevim rečima, oblikovao je čitavu njegovu karijeru. U ovom kuvaru Đenaro predstavlja 50 recepata za testenine za sva godišnja doba. Recepti iz ove knjige, kao i trikovi i saveti za ekonomično kuvanje s njegovih video-klipova sa Fud tjuba, pružiće vam veliki izbor ideja za pripremu najlepših testenina, kojima ćete se rado vraćati.

 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!