Tiramisu recept – polemika kako je nastao traje već vekovima, a šuška se da je ovaj ukusni desert, jako omiljen u Toskani. Verovatno jedan od najjednostavnijih i najomiljenijih recepata, fantastična poslastica sa dodatkom kafe po ukusu mnogih sladokusaca – Tiramisu recept. Tiramisu recept je jedan od najpoznatijih recepata za pripremu kolača, kako u Italiji, tako i širom sveta.
Tiramisu (od italijanske reči tiramisu, što znači „pokupi me“ ili „podigni me“) je popularni italijanski desert sa ukusom kafe. Pravi se, tradicionalno, od piškota (ital Savoiardi) umočenih u kafu, slojevit, sa šlagom od mešavine jaja, šećera i maskarpone sira, začinjen kakaom. Recept je adaptiran u mnoge vrste kolača i drugih poslastica. Poreklo se često osporava, uglavnom između italijanskih regija kao što su Veneto, Friuli Venezia Giulia, Pijemont i drugi..
Većina podataka o poreklu Tiramisu recepta ukazuje na 1960. godinu u regionu Veneto u Italiji, u restoranu „Le Beccherie“.
Debata o poreklu i dalje postoji. Neki tvrde da je recept za tiramisu nastao 24. decembra 1969. u Via Sottotreviso u Trevizu, pored Venecije. Drugi izvori tvrde da je Tiramisu prvi stvorio u Trevizu 1967. godine pekar po imenu Robert Linguanotto i njegova učenica, Frančeska Valori. Alternativno, Tiramisu je, možda, nastao kao varijacija drugih slojevitih deserta, npr. Zuppa Inglese. Pominje se, isto tako, u Giovanni Capnist časopisu 1983. kuvar I Dolci del Veneto, dok Merriam-Vebster rečnik daje 1982., kao datum prvog pomena deserta. Drugi izvori izveštavaju o nastanku ovog kolača u čast Velikog vojvode Cosima III, kada je posetio grad Sienu. Bez obzira nas sve, recepti za tiramisu su nepoznati kuvarima pre 1960-ih, a u italijanskom jeziku rečnik Sabatini Coletti prati prvi pomen reči Tiramisu, tek 1980. godine.
U tradicionalnom spremanju, tiramisu ima sličnosti sa kolačima (pored navedenog Zuppa Inglese) tipa Šarlot, Torino kolač, i Bavarese Lombarda, sa sličnom pripremom i prisustvom određenih sastojaka kao što su piškote i žumanca. U Bavarese kolaču se koristi i puter, ali se, recimo, ne koristi maskarpone ni kafa.
Tradicionalni tiramisu recept sadrži kratku listu sastojaka: piškote, žumanca, šećer, kafu, maskarpone sir i kakao prah. U originalnom receptu nema likera ili belanaca. Originalni oblik Tiramisu kolača je okrugao, ali oblik ubrzo postaje pravougaonog ili kvadratnog oblika, radi lakšeg spremanja i služenja. U moderne verzije kolača se po pravilu dodaje šlag i / ili šlag od jaja u kombinaciji sa maskarpone kremom, kako bi Tiramisu bio deblji i penast. Često se dodaje i alkoholni liker. Kolač se obično jede hladan.Vremenom, zamenom nekih od sastojaka, uglavnom kafe, nastale su brojne varijante kao što su Tiramisu sa čokoladom, limunom, jagodama, ananasom, bananama, jogurtom, malinama, kokosom, pa čak i pivom!Postoji mnogo varijacija Tiramisu recepta. Neki kuvari koriste druge keksove ili slatke hlebove, kao što je Panettone, umesto piškota.
Mi vam predstavljamo tiramisu recept po našem ukusu. Tiramisu kolač se tradicionalno pravi da bude okruglog oblika, ali je zbog ređanja piškota zgodnije koristiti pravougaoni ili kvadratni oblik kolača. Tiramisu pripada kategoriji višeslojnih kolača.
Tiramisu recept – polemika kako je nastao traje već vekovima, a šuška se da je ovaj ukusni desert, jako omiljen u Toskani. Verovatno jedan od najjednostavnijih i najomiljenijih recepata, fantastična poslastica sa dodatkom kafe po ukusu mnogih sladokusaca – Tiramisu recept. Tiramisu recept je jedan od najpoznatijih recepata za pripremu kolača, kako u Italiji, tako i širom sveta.
Podeli
Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.