Torta od dunja – Zorica Stajić

Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa  receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlične za razne poslastice.

Torta od dunja - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Torta od dunja – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Torta od dunja – Zorica Stajić

Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlič

ZA KORU:

  • 2 komada jaja
  • 2 kašike vode (vrele)
  • 100 gr šećera
  • 60 gr brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1 kašičica prašak za pecivo
  • 100 gr oraha (mlevenih)

ZA KREM:

  • 4 dl soka od dunja ((može pola vode, pola soka))
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kašičice želatina
  • 10 kašika džema od dunja (punih)

ZA ŠLAG:

  • 100 gr šlaga u prahu
  • 150 ml kisele vode
  • 1 kašičica želatina
  1. Za koru mikserom mutite jaja sa vodom najvećom brzinom 1 minut, da postane penasto. Dodajte šećer i mutite još oko 3 minuta. Pomešajte brašno, kakao i pecivo, i polovinu dodajte u smesu od jaja, kratko izmešajte najmanjom brzinom, pa dodajte i ostatak brašna. Na kraju umešajte i mlevene orahe.
  2. Izručite smesu u okrugli pleh obložen pek papirom i pecite oko 25 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne i sklonite papir.
  3. Za to vreme sipajte u manju šerpu sok od dunja, dodajte puding, sve lepo izmešajte, stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Rastvorite želatin sa 3-4 kašike hladne vode, izmešajte ga i ostavite 2-3 minuta da nabubri. U vruć puding dodajte želatin i sve zajedno dobro umutite mikserom.
  4. Na okruglu tacnu za tortu stavite koru, preko nje premažite puding a preko njega rasporedite džem od dunja. Ostavite da se torta dobro ohladi.
    Za šam rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite šlag sa kiselom vodom, pa u njega dodajte želatin (koji ste malo zagrejali ali pazite da ne provri). Mutite mikserom još 2-3 minuta. Pripremljenim šlagom premažite tortu.
    PS. Ovako pripremljeni šlag bude malo želatinast i fantastičnog je ukusa.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.