Torta od dunja – Zorica Stajić

32

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa  receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlične za razne poslastice.

Torta od dunja - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Torta od dunja – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Torta od dunja – Zorica Stajić

Torta od dunja – obzirom da sam imala dunje, svoj domaći sok kao i domaći džem od dunja sa orasima, improvizovala sam sa receptom i tako je nastala ova torta koja je svojim mirisom i sočnošću, opravdala činjenicu da su dunje odlič

ZA KORU:

  • 2 komada jaja
  • 2 kašike vode (vrele)
  • 100 gr šećera
  • 60 gr brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1 kašičica prašak za pecivo
  • 100 gr oraha (mlevenih)

ZA KREM:

  • 4 dl soka od dunja ((može pola vode, pola soka))
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kašičice želatina
  • 10 kašika džema od dunja (punih)

ZA ŠLAG:

  • 100 gr šlaga u prahu
  • 150 ml kisele vode
  • 1 kašičica želatina
  1. Za koru mikserom mutite jaja sa vodom najvećom brzinom 1 minut, da postane penasto. Dodajte šećer i mutite još oko 3 minuta. Pomešajte brašno, kakao i pecivo, i polovinu dodajte u smesu od jaja, kratko izmešajte najmanjom brzinom, pa dodajte i ostatak brašna. Na kraju umešajte i mlevene orahe.
  2. Izručite smesu u okrugli pleh obložen pek papirom i pecite oko 25 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne i sklonite papir.
  3. Za to vreme sipajte u manju šerpu sok od dunja, dodajte puding, sve lepo izmešajte, stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Rastvorite želatin sa 3-4 kašike hladne vode, izmešajte ga i ostavite 2-3 minuta da nabubri. U vruć puding dodajte želatin i sve zajedno dobro umutite mikserom.
  4. Na okruglu tacnu za tortu stavite koru, preko nje premažite puding a preko njega rasporedite džem od dunja. Ostavite da se torta dobro ohladi.
    Za šam rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite šlag sa kiselom vodom, pa u njega dodajte želatin (koji ste malo zagrejali ali pazite da ne provri). Mutite mikserom još 2-3 minuta. Pripremljenim šlagom premažite tortu.
    PS. Ovako pripremljeni šlag bude malo želatinast i fantastičnog je ukusa.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.