Torta od voća – banana – Marijana Primc Anastasijević

Torta od voća – banana – skoro svi moji ukućani vole recepte za vazdušaste, kremaste i ne preterano slatke torte. Izuzetak je moj dragi zet koji voli i one „starinske“ torte, jako slatke i sa puno oraha i šećera. I svake godine za sve rođendane smišljam recepte kako i šta napraviti – slično, a opet različito.

Ove godine sam rešila da isprobam jednu varijaciju recepta sa voćnom tortom, gde sam koristila banane i mandarine. Prigoda je bila posebna – jubilarnih 80 godina moj dragom tati, pa je u tom duhu i torta ukrašena.

Torta od voća - Marijana Primc Anastasijević
Torta od voća – Marijana Primc Anastasijević

Torta od voća – banana – Marijana Primc Anastasijević

Torta od voća – banana – skoro svi moji ukućani vole recepte za vazdušaste, kremaste i ne preterano slatke torte.

Testo

  • 2 komada jaja (cela)
  • 8 kašika šećera (kristal)
  • 8 kašika mleka (iz frižidera)
  • 8 kašika ulja
  • 4 kašike brašna (za kolače)
  • 4 kašike skrobno brašno (Gluten)
  • 1 kašika kakao praha
  • 0,5 kesice praška za pecivo

Natapanje kore

  • 1 dcl mleko
  • 3 kašike ruma

Fil

  • 1 kesica puding od vanile
  • 1 kesica puding od burbon vanile
  • 3 kašike šećera (kristal)
  • 7 dcl mleka
  • 0,5 litar slatke pavlake (za šlag)
  • 6 komada banana (3-6 komada, zavisno od veličine)
  • 1 komad mandarina (sok samo)
  • 1 komad mandarina (iseckana na listiće za ukrašavanje)
  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Potom odvojite žumace i belance. Žumance penasto umutite sa šećerom, a od belanceta napravite šam/krem koji ćete nakon svih ostalih sastojaka dodati u testo za koru.
  2. U umućeno žumace i šećer dodajte ostale sastojke za testo za koru, tačno redom kako su navedene i svaki put dobro izmešajte. Na kraju se dodaje umućeno belance.
  3. Kalup za tortu (šerpu, pleh – po želji) obložite papirom za pečenje i ulite masu za koru, koja će biti retka. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni i ubacite testo za koru da se peče oko 20 minuta. Kora je pečena kada u centar iste zabodete tanki duži nož i na njemu ne ostane ništa.
  4. Dok se kora peče, skuvajte pudinge – kao i obično pudnig se kuva ovako – pošto su dva različita ukusa, ja svaki skuvam posebno, ali možete i oba zajedno. Uglavnom, deo mleka stavite da se greje, u dublju posudu istresete puding prah, dodate šećer i razmutite masu mlekom koje ste odvadili od količine koju grejete. Kada se mleko zagreje, sklonite ga sa vatre, polako ulivajte puding smesu uz stalno mešanje. Vratite na vatru, ne prejaku, i mešajte sve dok se ne zgusne masa. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne bi uhvatila kora.
  5. Dok se puding hladi, napravite šlag od slatke pavlake. (Da biste dobili gustu i kompaktu masu, pavlaku držite sve do momenta korišćenja u frižideru. Kada je izlijete u sud, mešajte mikserom na najnižoj snazi /1. Pazite da ne mešate dugo, jer predugim mešanjem možete odvojiti masnoću i vodu, pa zapravo upropastiti šlag.)
  6. Do sada bi trebalo i da je kora gotova. Izvadite je. Prebacite na tanjir na kome ćete posluživati, uklonite papir i ostavite da se prohladi bar 5 minuta.
  7. Koru natopite navedenim prelivom od mleka i ruma. Sve potrošite, iako će vam se možda činiti mnogo.
  8. Isecite banane – brže je na pola pa uzduž na kriškice, a možete i na kolutove. Preko isečenih banana pospite sok od mandarine (može i limun, ali ja više volim mandarinu).
  9. Ohlađene pudinge pomešajte, ako ste kuvali jedan po jedan, (vodite računa da bude baš hladan pre nego što umešate gusti šlag) pa umešajte i pola šlaga.
  10. Natopljenu i ohlađenu koru premažite sa pola kreme , naređajte isečene banane, pa premažite ostatak kreme. (Ukoliko vam je puding malo ređi – ako radite na sobnoj temperaturi možda se neće odmah dovoljno stvrdnuti, stavite sve nakon prvog mazanja kremon na 2 minuta u zamrživač ili na 10 minuta u frižider. Tako ćete lakše naređati banane i novi sloj kreme.)
  11. Ostatak šlaga premažite preko kreme – grubo (ili ako imate špric za ukrašavanje, iskoristite ga). Sve ostalo je na vama i vašoj kreativnosti.
    A ja sam ukrasila listovima mandarine, kao na slici.

    Prijatno.

Napomena: može se koristiti i drugo sveže voće prema sezoni – kajsije, breskve, jabuke (ili naribane na sitno ili malo prokuvane), kivi, maline, jagode… Ili voće iz kompota – da ne nabrajam – sami odaberite…

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Torta od voća – banana – Marijana Primc Anastasijević

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.