Torta od voća - Marijana Primc Anastasijević
Torta od voća - Marijana Primc Anastasijević

Torta od voća – banana – skoro svi moji ukućani vole recepte za vazdušaste, kremaste i ne preterano slatke torte. Izuzetak je moj dragi zet koji voli i one “starinske” torte, jako slatke i sa puno oraha i šećera. I svake godine za sve rođendane smišljam recepte kako i šta napraviti – slično, a opet različito.

Ove godine sam rešila da isprobam jednu varijaciju recepta sa voćnom tortom, gde sam koristila banane i mandarine. Prigoda je bila posebna – jubilarnih 80 godina moj dragom tati, pa je u tom duhu i torta ukrašena.

Torta od voća - Marijana Primc Anastasijević
Torta od voća – Marijana Primc Anastasijević

Torta od voća – banana – Marijana Primc Anastasijević

Vocna torta

Torta od voća – banana – skoro svi moji ukućani vole recepte za vazdušaste, kremaste i ne preterano slatke torte.

Testo

  • 2 komada jaja (cela)
  • 8 kašika šećera (kristal)
  • 8 kašika mleka (iz frižidera)
  • 8 kašika ulja
  • 4 kašike brašna (za kolače)
  • 4 kašike skrobno brašno (Gluten)
  • 1 kašika kakao praha
  • 0,5 kesice praška za pecivo

Natapanje kore

  • 1 dcl mleko
  • 3 kašike ruma

Fil

  • 1 kesica puding od vanile
  • 1 kesica puding od burbon vanile
  • 3 kašike šećera (kristal)
  • 7 dcl mleka
  • 0,5 litar slatke pavlake (za šlag)
  • 6 komada banana (3-6 komada, zavisno od veličine)
  • 1 komad mandarina (sok samo)
  • 1 komad mandarina (iseckana na listiće za ukrašavanje)
  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Potom odvojite žumace i belance. Žumance penasto umutite sa šećerom, a od belanceta napravite šam/krem koji ćete nakon svih ostalih sastojaka dodati u testo za koru.
  2. U umućeno žumace i šećer dodajte ostale sastojke za testo za koru, tačno redom kako su navedene i svaki put dobro izmešajte. Na kraju se dodaje umućeno belance.
  3. Kalup za tortu (šerpu, pleh – po želji) obložite papirom za pečenje i ulite masu za koru, koja će biti retka. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni i ubacite testo za koru da se peče oko 20 minuta. Kora je pečena kada u centar iste zabodete tanki duži nož i na njemu ne ostane ništa.
  4. Dok se kora peče, skuvajte pudinge – kao i obično pudnig se kuva ovako – pošto su dva različita ukusa, ja svaki skuvam posebno, ali možete i oba zajedno. Uglavnom, deo mleka stavite da se greje, u dublju posudu istresete puding prah, dodate šećer i razmutite masu mlekom koje ste odvadili od količine koju grejete. Kada se mleko zagreje, sklonite ga sa vatre, polako ulivajte puding smesu uz stalno mešanje. Vratite na vatru, ne prejaku, i mešajte sve dok se ne zgusne masa. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne bi uhvatila kora.
  5. Dok se puding hladi, napravite šlag od slatke pavlake. (Da biste dobili gustu i kompaktu masu, pavlaku držite sve do momenta korišćenja u frižideru. Kada je izlijete u sud, mešajte mikserom na najnižoj snazi /1. Pazite da ne mešate dugo, jer predugim mešanjem možete odvojiti masnoću i vodu, pa zapravo upropastiti šlag.)
  6. Do sada bi trebalo i da je kora gotova. Izvadite je. Prebacite na tanjir na kome ćete posluživati, uklonite papir i ostavite da se prohladi bar 5 minuta.
  7. Koru natopite navedenim prelivom od mleka i ruma. Sve potrošite, iako će vam se možda činiti mnogo.
  8. Isecite banane – brže je na pola pa uzduž na kriškice, a možete i na kolutove. Preko isečenih banana pospite sok od mandarine (može i limun, ali ja više volim mandarinu).
  9. Ohlađene pudinge pomešajte, ako ste kuvali jedan po jedan, (vodite računa da bude baš hladan pre nego što umešate gusti šlag) pa umešajte i pola šlaga.
  10. Natopljenu i ohlađenu koru premažite sa pola kreme , naređajte isečene banane, pa premažite ostatak kreme. (Ukoliko vam je puding malo ređi – ako radite na sobnoj temperaturi možda se neće odmah dovoljno stvrdnuti, stavite sve nakon prvog mazanja kremon na 2 minuta u zamrživač ili na 10 minuta u frižider. Tako ćete lakše naređati banane i novi sloj kreme.)
  11. Ostatak šlaga premažite preko kreme – grubo (ili ako imate špric za ukrašavanje, iskoristite ga). Sve ostalo je na vama i vašoj kreativnosti.
    A ja sam ukrasila listovima mandarine, kao na slici.

    Prijatno.
    IMG 20151024 180358

Napomena: može se koristiti i drugo sveže voće prema sezoni – kajsije, breskve, jabuke (ili naribane na sitno ili malo prokuvane), kivi, maline, jagode… Ili voće iz kompota – da ne nabrajam – sami odaberite…

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!