Torte i kolači na Youtube - kako prolaze blogeri u Nemačkoj? - Youtube print screen
Torte i kolači na Youtube - kako prolaze blogeri u Nemačkoj? - Youtube print screen

Torte i kolači, recepti kako ih spremiti, razna uputstva, saveti i slično, u velikoj su ekspanziji na Youtube, govore podaci prikazani u emisiji DW Shift.

Inače, od ukupne količine video sadržaja na Youtube, uvek su među najpopularnijim klipovi o hrani, tj. saveti i uputstva u vezi pripreme hrane. Torte i kolači, naravno, i tu prednjače. Neki blogeri su svoju strast za spremanjem hrane uspeli da pretvore i u uspešan biznis. Ali, samo neki od njih, čak i u Nemačkoj.

Bloger Saliha Ozđan (Saliha Özcan) pripada grupi kulinarskih blogera (food blogger) i jedna je od najuspešnijih među njima. Njen YouTube kanal pod nazivom Sallys Welt posvećen je upustvima i receptima za spremanje hrane i mesečno generiše preko 8 miliona pregleda. Saliha je sada svoju strast za spremanjem hrane pretvorila u posao, pa se izdržava od prihoda od oglašavanja, kao i od prodaje preko svoje onlajn prodavnice.

Torte i kolači na Youtube - kako prolaze blogeri u Nemačkoj? - Youtube print screen
Torte i kolači na Youtube – kako prolaze blogeri u Nemačkoj? –  Saliha Ozđan – Youtube print screen

Dvadeset sedmogodišnja blogerka Saliha ima preko 750.000 pratilaca na svom Youtube kanalu. Njen uspeh nije nužno zasnovan na kvalitetu njenih recepata za pripremu hrane, već na konvencionalnom pristupu i ličnom pečatu koji daje svojim video sadržajima. Sada su sve njene aktivnosti deo marketinškog koncepta, iza koga stoji ceo jedan profesionalni tim koji snima njene video sadržaje.

Neki drugi YouTube blogeri u Nemačkoj, imaju malo drugačiji, specifičan pristup. Kao što je Nikol Veber-Jors (Nicole Weber-Joerss), koja ima svoj YouTube kanal, kod koga su torte i kolači u fokusu, i gde ona pokazuje pripremu specijalnih i komplikovanih kolača. Njen kanal pod nazivom Nicoles Zuckerwerk ima više od 34.000 pratilaca.

Torte i kolači na Youtube - kako prolaze blogeri u Nemačkoj? - Youtube print screen
Torte i kolači na Youtube – kako prolaze blogeri u Nemačkoj? – Nikol Veber-Jors – Youtube print screen

Nikol sve radi potpuno sama, počev od scenarija, snimanja, pa do montaže video sadržaja. Bilo joj je teško da se prilagodi i da sve što radi – radi i govori ispred kamera, ali, sada joj je to postala dnevna rutina. Torte i kolači, koje stvara pred kamerama su prava umetnička dela. Vrlo često potroši 3 – 4 dana da bi snimila i obradila samo jedan video klip. Bez obzira na sve, na kvalitet video sadržaja, na njenu posvećenost, na prava umetnička dela koja stvara, još uvek nije u prilici da zaradi dovoljno da se izdržava od toga.

Pogledajte ceo prilog DW Shift o Youtube blogerima u Nemačkoj na linku http://dw.com/p/1ICzQ

Izvor: Deutsche Welle, www.dw.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!