Tradicionalni recepti – tema za 2017. godinu - Recepti i Kuvar online
Tradicionalni recepti – tema za 2017. godinu - Recepti i Kuvar online

Tradicionalni recepti domaće kuhinje biće tema tokom cele 2017. godine.

Kao što svi znamo, promocija lokalne, tradicionalne kuhinje, neizostavni je deo ponude svake zemlje, kao deo ponude prehrambene i prerađivačke industrije, tako i turističke ponude (kako lokalno, tako i globalno).

Ovom akcijom želimo da promovišemo i sačuvamo od zaborava najbolje recepte srpske tradicionalne kuhinje i regiona. Najbolji izabrani i proglašeni tradicionalni recepti dobiće svoje mesto u knjizi koju ćemo objaviti po završetku akcije.

Srpska kuhinja su, u stvari, tradicionalni recepti, koji su u prošlosti nastali pod uticajem raznih naroda, prijateljskih i zavojevača, koji su se privremeno ili trajno nastanjivali na ovim prostorima. Srpska kuhinja, slobodno možemo reći, kao deo lokalne kulture, osim činjenice o raznim uticajima, vremenom je stvorila i originalnost i posebnost, svojtvenu samo određenim krajevima.

Sač - Wikipedia - Photograph © 2005 by Nikola Smolenski.
Sač – Wikipedia – Photograph © 2005 by Nikola Smolenski.

U sprskoj kuhinji preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda. Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica. Jela spremana ispod sača, u ognjištu, čine jednu od kulinarskih posebnosti celog Balkana, a i srpske tradicionalne kuhinje.

Tradicionalni recepti – tema za 2017. godinu - Recepti i Kuvar online
Tradicionalni recepti – tema za 2017. godinu – Recepti i Kuvar online

Na portalu Recepti i Kuvar možete naći brojne recepte tradicionalne srpske kuhinje: burek, gibanica, sarma, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, proja, pite

Uskoro ćemo objaviti uslove za učestovanje u ovoj akciji.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!