Tradicionalni recepti domaće kuhinje biće tema tokom cele 2017. godine.
Kao što svi znamo, promocija lokalne, tradicionalne kuhinje, neizostavni je deo ponude svake zemlje, kao deo ponude prehrambene i prerađivačke industrije, tako i turističke ponude (kako lokalno, tako i globalno).
Ovom akcijom želimo da promovišemo i sačuvamo od zaborava najbolje recepte srpske tradicionalne kuhinje i regiona. Najbolji izabrani i proglašeni tradicionalni recepti dobiće svoje mesto u knjizi koju ćemo objaviti po završetku akcije.
Srpska kuhinja su, u stvari, tradicionalni recepti, koji su u prošlosti nastali pod uticajem raznih naroda, prijateljskih i zavojevača, koji su se privremeno ili trajno nastanjivali na ovim prostorima. Srpska kuhinja, slobodno možemo reći, kao deo lokalne kulture, osim činjenice o raznim uticajima, vremenom je stvorila i originalnost i posebnost, svojtvenu samo određenim krajevima.
U sprskoj kuhinji preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda. Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica. Jela spremana ispod sača, u ognjištu, čine jednu od kulinarskih posebnosti celog Balkana, a i srpske tradicionalne kuhinje.
Na portalu Recepti i Kuvar možete naći brojne recepte tradicionalne srpske kuhinje: burek, gibanica, sarma, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, proja, pite…
Uskoro ćemo objaviti uslove za učestovanje u ovoj akciji.