TURISTIČKI SVET: Proglašeni novi “ambasadori dobre usluge” Srbije, fotografija Siniša Živković
TURISTIČKI SVET: Proglašeni novi “ambasadori dobre usluge” Srbije, fotografija Siniša Živković

Priznanje Ambasadori dobre usluge ustanovilo je istoimeno strukovno udruženje, u saradnji sa redakcijom časopisa Turistički Svet, još 2006. godine, s idejom da nagrađujući najzaslužnije ohrabruje hotelijere na rast i pozitivne promene.

U glamuroznoj atmosferi, u raskošno dekorisanim salama Atlantik i Pacifik, na ekskluzivnoj Gala večeri hotelijera u beogradskom hotelu Crowne Plaza,  okupilo se prošlog petka više od dve stotine hotelijera iz čitave Srbije, njihovi poslovni prijatelji, zvaničnici, ugledni gosti… da, na događaju nalik dodeli filmskog “Oskara”, podrže ovogodišnje laureate priznanja pod brendom “Ambasadori dobre usluge”. Ovom elitnom godišnjem B2B i B2S događaju, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, a u organizaciji Udruženja Ambasadori dobre usluge i Agencije Libra Consulting, ovog puta prisustvovala je pomoćnica ministra za turizam Jelena Milenković Orlić, kao i brojni uvaženi gosti: prof. dr Slobodan Unković, emeritus, prof. dr Slobodan Čerović – dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum,  prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, ambasador Egipta Amr Aguvejli, koji uskoro završava svoju misiju u Srbiji, predstavnici “zlatnog sponzora” – firme Vibacom, zastupnika Ritualsa, i mnogi drugi koji su svojim prisustvom ukazali poštovanje pripadnicima hotelske industrije.

 Priznanje za hrabrost i istrajnost 
Centralni događaj Gala večeri i povod za okupljanje posle gotovo dve godine obeležene koronom, bila je  XV – jubilarna dodela priznanja pod brendom „Ambasadori dobre usluge“, priznanja koje predstavlja ekskluzivnu oznaku kvaliteta, simbol izvrsnosti i prestiža u profesiji. Ovaj svojevrsni „Oskar“ hotelijerstva u Srbiji, na osnovu odluke Stručnog žirija od devet članova (predsednik – prof. dr Slobodan Unković, članovi: Rade Samčević – Agencija HT, Jelena Šuleić – hotel Amsterdam, prof. dr Ljiljana Kosar, Ljiljana Rebronja – Udruženje ADU, Peđa Filipović – Wellness akademija PF, Adriana Dokmanović – hotel  Holiday Inn, Goran Kukura – Crowne Plaza, Jelena Đaković – Libra Consulting ), dodeljen je ove godine u 13 kategorija i to hotelima i pojedincima koji su, kako je istakla Ljiljana Rebronja, osnivač udruženja “Ambasadori dobre usluge”, uprkos svemu, hrabro odgovarali na izazove tokom pandemije koronavirusa, preživeli i istrajali u odbrani kvaliteta usluge, dok su mnogi na samoj ivici da ih nema – prkosno dizali glavu, istraživali nove resurse, donosili inovativna rešenja, stvarali atraktivne sadržaje…
– Rešeni da kad sve pada – podižu nove objekte i kvalitet, da kad većina stagnira – osmišljavaju nove proizvode, otvaraju nove kreativne kanale prodaje i marketinga, nastojeći da jednostavno budu drugačiji i da u novoj normalnosti opstanu i porastu – sami su se kandidovali za ovo ugledno priznanje, baš kao i oni koji su, u čitavom ovom galimatijasu, uspeli da ostvare gotovo nadrealne poslovne  rezultate, čak i za najnormalnije vreme – naglasila je Ljiljana Rebronja, govoreći o kriterijumima kojima se ove godine Žiri rukovodio.
Novi “ambasadori” i  “Novi kvalitet”
Jeste da je, svi kažu, bilo prelepo i baš po meri “ambasadorske” profesije, jer su se svi, valjda zato što je jubilej, mnogo trudili, ali je bilo i uzbudljivije i napetije nego nego prethodnih godina, jer se do samog proglašenja, nije znalo ko su dobitnici priznanja. Naime, za svaku kategoriju, izuzev za Orden “Ambasador dobre usluge I reda”, nominovana su po tri potencijalna laureata, a novi “ambasadori” bili su proglašavani poput dobitnika „Oskara” u filmskoj industriji – otvaranjem zapečaćene koverte u toku ceremonije dodele priznanja na samoj Gala večeri hotelijera! Trebalo je videti s koliko se pažnje iščekivalo da šarmanti voditelj – glumac Đorđe Kukura, uz asistenciju članova Žirija ili uglednih gostiju, otkrije dobitnika, a onda bi se salom prolomio gromoglasni aplauz, kao najbolji dokaz da su hotelijeri u većini saglasni s odlukom Žirija. Još jedan kurioziotet ove godine: po prvi put učesnici događaja bili su u prilici da prisustvuju i atraktivnoj Reviji 7 novih hotela u Srbiji, i da glasaju za hotel koji treba da ponese laskavu titulu Novi kvalitet u hotelskoj industriji Srbije.
I konačno, evo novih “ambasadora dobre usluge” hotelske industrije Srbije – po kategorijama:
● Orden “Ambasador dobre usluge I reda”:  Milinko Cicmil – osnivač Promount Group
● Hotel godine: Hotel  Ramonda, Rtanj
● Hotelski brend godine:  MK Mountain Resort – Hotel Grand, Kopaonik   
● Lideri hotelske industrije:  Dejan Pejčinović – Fruške terme, Vrdnik, i Slavica Bogosavljević – Crowne
   Plaza, Beograd        
● GM godine:  Stana Đuran – Courtyard by Marriott Belgrade City Center I Đorđe Makuljević – Hotel  Fontana, Vrnjačka Banja
 ● Menadžer najuspešnijeg sektora Prodaje & Marketinga:  Dina Vukićević – Hotel Square Nine, Beograd
 ● Menadžer najuspešnijeg Sektora soba – Dragan Gnjatović – Hyatt Regency, Beograd
 ● Menadžer najuspešnijeg F & B sektora:  Boro Todorović – Hotel Gorski, Kopaonik
 ● Menadžer najuspešnijeg Wellness & Spa centra: Katarina Nikolić Milivojević – Hotel Izvor, Aranđelovac       ● Chef of the year:  Jovica Nešković – Hotel Crowne Plaza, Beograd
 ● NOVI kvalitet: Hotel Indigo, Beograd i Hotel Sunce, Sokobanja
 ● PRESS zvezdica: Hotel Sheraton – Novi Sad
 ● Partner godine:  Metro HORECA, Beograd
 
Unikatno priznanje “Ambasadori dobre usluge”, rad uglednog akademskog vajara Ljubiše Mančića, dodeljeno je ovogodišnjim laureatima u vidu statue, ordena, medaljona, plakete i pozlaćene značke.
Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji dodeljena je povelja  za 10 uspešnih godina, tokom kojih je mnogo studenata dobilo i znanje i diplome, a Vrnjačka Banja referentnu obrazovnu ustanovu čiji kadrovi uspešno razvijaju destinaciju.
Ambasador Egipta  Amr Aguvejli  imao je, takođe, svoje zvezdane trenutke na Gala večeri hotelijera. Njemu je, zato što toliko voli Srbiju i najviše od svih ambasadora radi na negovanju prijateljskih odnosa između Egipta i Srbije, i promociji kulture i turizma – uručeno zasluženo ambasadorsko znamenje – znak “Ambasadora dobre usluge”.
Zvezdano veče na “ambasadorskom” nivou 
Šta reći na kraju, osim da je to bilo uistinu divno zvezdano veče na „ambasadorskom“ nivou, s dobrom muzikom, zanimljivim mađioničarem Mihajlom, odličnim izborom hrane šefa kuhinje Jovice Neškovića, uz koju je služeno  odabrano vino Vinarije Pantić… Studio Maruška obradovao je sve “ambasadore” unikatnim proizvodima, a Vinarija Aleksić buteljkama svog dobro poznatog vina. Veče je bilo protkano zanimljivim susretima kolega i prijatelja, srećnim žagorom, opuštenim druženjem starih i novih „ambasadora“, emocijama koje su mnogima izmamile suze… Ali, kako god bilo, to veče je pokazalo istinsku snagu i vitalnost  „ambasadorske“ industrije kojoj s ponosom svi oni pripadaju. Veče unikatno, elitno i po svim parametrima  – uistinu prestižno,  sa mnogo svetlucave zvezdane prašine po kojoj će se do sledeće Gala večeri svi prepoznavati.
Da podsetimoPriznanje Ambasadori dobre usluge ustanovilo je istoimeno strukovno udruženje, u saradnji sa redakcijom časopisa Turistički Svet, još 2006. godine, s idejom da nagrađujući najzaslužnije ohrabruje hotelijere na rast i pozitivne promene. Pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ovo jedinstveno priznanje u Srbiji dodeljuje se  već godinama najuspešnijima u hotelskoj industriji, turizmu i pratećoj privredi u Srbiji za: iskorak u osvajanju i odbrani kvaliteta proizvoda i usluga, njihovo unapređenje, inovativnost, postavljanje novih standarda i profitabilnijih koncepata, timski rad, kao i za  izuzetne poslovne rezultate u godini za koju se dodeljuje. 
Posle 15 godina, organizaciji elitne Gala večeri hotelijera i dodele priznanja, Udruženju Ambasadori dobre usluge pridružila se – Agencija Libra Consulting.
Tekst: Ljiljana Rebronja
Fotografije uz tekstSiniša Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!