Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online - Image courtesy of [by noomhh] at FreeDigitalPhotos.net

Tvrdo kuvano jaje… Ovih dana svi se bave savetima kako da ofarbate uskršnja jaja. Ima divnih ideja, ali ono što je mene uvek mučilo kako da od 10-20-30 svežih jaja, dobijem upravo isto toliko tvrdo kuvanih sa celom ljuskom? Ovde i Marfi obično uplete svoje prste, pa od deset svežih jaja, nakon kuvanja dobijete, ako vas sreća ipak posluži, 5 do 6 tvrdo kuvanih sa celom ljuskom.

Koju god tehniku da koristite za ukrašavanje uskršnjih jaja, važno je da ona budu cela i dobro tvrdo kuvana sa celom ljuskom, kako bi svima bilo zadovoljstvo uskršnjeg doručka  sa kucanjem jajima.

Evo nekih saveta koji su meni prethodnih godina omogućila upravo to gore navedeno, a neću ih preskočiti ni ove godine.

Kupovina i priprema

Prvo, uvek se potrudim da kupim jaja kod seljaka, pa sad ako me ne lažu tu su jaja od kokica koje trče po dvorištu. Ta ljuska je uvek tvrđa. Ali, dobro, znam nije baš uvek lako naći seljaka koji svoju robu ne hvali i koji neće reći baš ono što hoćete da čujete.

PROČITAJ: IDEJE ZA USKRS

Ako to baš ne ide, onda u radnji kupujem jaja, ali me ne mrzi da svaku seriju proverim – tako što vrhom nokta kucnem po gornjem delu, špicu, jajeta. Ako je ljuska tvrda, neće biti reakcije. Ako je jaje već naprslo ili je ljuska od onih što pucaju čim ih pogledaš, napravićete “naprsnuće” na ljusci. Kad kažem kucnete, zaista mislim vrhom nokta i veoma nežno, da vam prst ne bi završio u žumancetu, a možda i celo jaje po cipelama. To “naprsnuće” neće ništa naštetiti nikome, ali znate da to jaje nije ono koje treba da završi na uskršnjoj trpezi.

Kupljena jaja, kada donesem kući, odmah presložim – preokrenem. I ako sam ih kupila dan-dva ranije, to čini svaki dan. Okretanjem jaja, belance i žumance potiskuju vazdušni džep koji se stvara kada jaja dugo leže u istom položaju (jer je ljuska svakog jajeta porozna). Tim “istiskivanjem” vazduha, belnace i žumance se i ravnomerno rasporede u ljusci, pa nemamo one vazdušne džepove, koji posle pokvare i čar kucanja uskršnjim jajima.

Obično svi kažu da se jaja iz frižiera stave u hladnu vodu i ona kuvaju. Meni se sistem, koji ću vam sad reći, pokazao kao bolji, što ne znači i da jeste. Ja izvadim jaja iz frižidera da bar 2 sata stoje na sobnoj temperaturi i u ta dva sata ih izokrećem još dva puta. Obično jaja kuvam na plinskoj vatri, jer se mnogo lakše i brže reguliše željena temperatura, nego na električnom šporetu.

Zavisno od količine jaja biram i veličinu šerpe, jer mi je cilj da sva jaja budu na dnu šerpe i da su na neki način “zaglavljena”, odnosno da se maksimalno oslanjaju jedno na drugo. Poređam jaja spremna za kuvanje u šerpu, pospem po njima dve velike kašike soli (za 20 jaja) i sipam mlaku vodu taman toliko da ih prekrije do vrha. Ako je šerpa adekvatne veličine ni jedno jaje neće isplivati na površinu, a i ako ispliva, vadim ga i zamenjujem drugim, ako imam. Ta što isplivaju na površinu su puna vazduha i onda brzo ljuska pukne kod kuvanaj i eto pune šerpe rasutog belanceta…

Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online – Image courtesy of [by noomhh] at FreeDigitalPhotos.net

Mlaka voda

Još jedna stvar može da bude rešenje za cele ljuske svih tvrdo kuvanih jaja. Ako imate u kući cveća, verujem da imate i flaše pune vode za zalivanje istog, jer nas svi botaničari savetuju da je bolje zalivati naše mile biljčice vodom koja je odstojala bar jedan dan. E, ta ista voda je prava stvar za kuvanje jaja. Nisam neki hemičar pa da vam sad dajem stručno objašnjenje, već samo mogu da kažem svoje iskustvo da je to za mene bilo pravo otkrovenje, sasvim slučajno. Nestalo nam je, pre par godina,  vode baš kada mi je bila najpotrebnija (taj Marfi se uvek i u sve meša). I poslužih se tom vodom iz flaša, koje iz neke čudne navike u kući uvek ima na litre i litre. Za prvi put sam mislila da je to samo slučajnost, da sam od 20 svežih jaja sa celom ljuskom dobila 20 kuvanih jaja sa celom ljuskom.

Eksperimet sam sprovela već kod sledećeg kuvanja, nove ture istih jaja, gde sam koristila mlaku vodu iz bojlera  i rezultat nije bio baš isti, iako još uvek zadovoljavajući, 20:18.

Kuvanje

I dakle  – stali smo kod postavljanje šerpe na plinski plamenik. Plamen treba da bude što manji, da bi se voda polako grejala i što manje pravila mehurića, vrela. Kada krene da baca prve jače mehure, dolijete još 1 dcl iste vode, i tako još dva puta, a onda ih ostavite dobrih 10-15 minuta da “klobuću” u vodi koja je provrela. Moj skor je već 3-4 godine 20:20, tako da sam ja zadovoljna.

Možda sve ovo i nema veze, možda ja samo imam više sreće zadnjih godina, ali eto da sumiramo:

  • Jaja birate kuckanjem vrha nokta po špicu jajeta (ako niste te sreće da možete da nabavite baš ona domaća).
  • Jaja se okreću odmah nakon kupovine u kutijama na suprotnu stranu, i tako svaki dan do trenutka pripreme.
  • Pre odluke za kuvanjem, izvadite jaja iz frižidera na 2 sata i izokrećite ih još dva puta (dakle na svaki sat).
  • Važno je da šerpa za kuvanje jaja bude takvih dimenzija da se ona gusto oslanjaju jedno na drugo.
  • Važno je da jaja posolite sa bar dve kašike soli, naglašavam kašike! Odnosno, na svaki 10 jaja 1 kašika soli.
  • Važno je da jaja polijete i kuvate u vodi koju koristite za zalivanje cveća (naravno, mislim na čistu vodu, samo odstajalu).
  • Važno je da u početku “vatra” na kojoj će se kuvati bude što manja i da svaki put kad voda krene da vri vi dodate 1 dcl one odstajale vode za cveće i to ponovite 3 puta ukupno, a nakon trećeg dolivanja, ostavite da se voda razigra i da vri 10 do 15 minuta.

Dalja tehnika ukrašavanja uskršnjih jaja je na vama!

Srećno! I javite se sa vašim iskustvima.

Marijana Primc Anastasijević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!