U Kini jedu pse, u Koreji žive hobotnice, a Srbi imaju ŠVARGLU! - BKTVnews printscreen
U Kini jedu pse, u Koreji žive hobotnice, a Srbi imaju ŠVARGLU! - BKTVnews printscreen

I Srbi, poput ostalih naroda, imaju vrlo specifične specijalitete, potpuno nezamislive “klasičnom gurmanu”. Ipak, jedan se naročito izdvaja, i osim “klasičnih Srbendi” i gurmana koji jedu ama baš sve, ne znamo kome se još može svideti.

U pitanju je švargla! Odmah da naglasimo da je švargla nemačkog porekla i potiče od reči “schwartenmagen”, s tim što su je Srbi modifikovali u skladu sa podnebljem i prehrambenim navikama.

ŠTA JE ŠVARGLA?

Ukratko: svinjski želudac ispunjen komadićima mesa, komadima glave, srca, kožuricom i krvlju, dakle, sve ono što se baca nakon što se zakolje svinja. Kao što se pašteta pravi od ostataka dobrog mesa, tako isto i švargla – samo što znate šta je unutra.

Ljubitelji ovog “mesnog delikatesa” tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede. Švargla se pravi mahom u seoskim uslovima, jer je neophodna pušnica za meso.

POTREBNO JE:

  • svinjski želudac, dobro očišćen
  • jedna svinjska glava,
  • kožura,
  • srce,
  • bubrezi,
  • jezik
  • na kilogram švargle: 35 gr soli, 1 gram majorana, 4 grama bibera, 35 grama aleve paprike, beli luk po ukusu.

PRIPREMA:

Glava, slanina, kožure i iznutrice se obare, očiste i iseckaju na komade. Potom se dodaju začini i čorba da bi se dobila prilično tečna masa. Ovom smesom puni se oprani svinjski želudac i dobro se zaveže, savetuje se da ne bude “knap” kako ne bi došlo do pucanja. Staviti u lonac sa vrelom vodom i kuvati na manje od 100 stepeni jedan sat.

Švarglu potom ostaviti da se ohladi – može i u hladnoj vodi. Zatim se stavi između dve daske i presuje ceo dan, a onda se nekoliko dana dimi u pušnici.

Izvor: BKTVNews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!