U Kini jedu pse, u Koreji žive hobotnice, a Srbi imaju ŠVARGLU!

I Srbi, poput ostalih naroda, imaju vrlo specifične specijalitete, potpuno nezamislive „klasičnom gurmanu“. Ipak, jedan se naročito izdvaja, i osim „klasičnih Srbendi“ i gurmana koji jedu ama baš sve, ne znamo kome se još može svideti.

U pitanju je švargla! Odmah da naglasimo da je švargla nemačkog porekla i potiče od reči „schwartenmagen“, s tim što su je Srbi modifikovali u skladu sa podnebljem i prehrambenim navikama.

ŠTA JE ŠVARGLA?

Ukratko: svinjski želudac ispunjen komadićima mesa, komadima glave, srca, kožuricom i krvlju, dakle, sve ono što se baca nakon što se zakolje svinja. Kao što se pašteta pravi od ostataka dobrog mesa, tako isto i švargla – samo što znate šta je unutra.

Ljubitelji ovog „mesnog delikatesa“ tvrde da je ukus odličan, a kome se ne sviđa, nek zažmuri dok jede. Švargla se pravi mahom u seoskim uslovima, jer je neophodna pušnica za meso.

POTREBNO JE:

  • svinjski želudac, dobro očišćen
  • jedna svinjska glava,
  • kožura,
  • srce,
  • bubrezi,
  • jezik
  • na kilogram švargle: 35 gr soli, 1 gram majorana, 4 grama bibera, 35 grama aleve paprike, beli luk po ukusu.

PRIPREMA:

Glava, slanina, kožure i iznutrice se obare, očiste i iseckaju na komade. Potom se dodaju začini i čorba da bi se dobila prilično tečna masa. Ovom smesom puni se oprani svinjski želudac i dobro se zaveže, savetuje se da ne bude „knap“ kako ne bi došlo do pucanja. Staviti u lonac sa vrelom vodom i kuvati na manje od 100 stepeni jedan sat.

Švarglu potom ostaviti da se ohladi – može i u hladnoj vodi. Zatim se stavi između dve daske i presuje ceo dan, a onda se nekoliko dana dimi u pušnici.

Izvor: BKTVNews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

U Kini jedu pse, u Koreji žive hobotnice, a Srbi imaju ŠVARGLU!

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.