Neko zna, a neko ne šta je bulgur – ništa drugo već obrađena durum pšenica.
Znači, bulgur nije vrsta pšenica kao što je to, recimo, kamut. Pšenica se obrađuje i termički i mehanički kako bi se dobio bulgur. Koristiti se za pripremu kako slanih tako i slatkih jela.
Sadrži dosta hraljivih sastojaka. Stručnjaci tvrde da je bulgur hranljiviji od kus-kusa i pirinča. Za orašast ukus, bulgur možete prepeći na tiganju (isto kao i heljdu).
Bulgur se priprema na sledeći način:
- 1 šolja bulgura se prelije sa 1,5-2 šolje kipuće vode i kuva 10-tak minuta na niskoj temperaturi.
- Količina vode varira u zavisnosti od usitnjenosti bulgura. (Najbolje je da pratite uputstvo sa pakovanja.)
Predlog za slani bulgur je Bulgur salata za koju su vam potrebni sledeći sastojci:
- 1 šolja kuvanog bulgura
- 1 kašika pečenog susama
- 1 kašika ulja po izboru
- 1 kašika soka od limuna
- 100 g rendanog sira po izboru (ili mešavina više vrsta)
- peršunov list, biber, soja sos – po ukusu
Priprema:
- Sjedinite sve navedene sastojke.
Ovako pripremljen bulgur možete jesti samostalno ili kao prilog uz neko jelo od povrća ili mesa. (Možete dodati: ajvar, pinđur, pečenu papriku, pavlaku…)
Predlog za slatki bulgur je Poslastica sa bulgurom za koju će vam biti potrebno sledeće:
- 1 šolja kuvanog bulgura
- 1 kašika meda (ili po ukusu)
- 2-3 kašike mlevenih oraha
- 2-3 kašike suvog grožđa
- 2-3 kašike mlevenog (sirovog) susama
- vanila, cimet, kardamom, kora od narandže – po želji.
Priprema:
- Sjedinite sve navedene sastojke i začinite ih po ukusu.
Ovako pripremljenu poslasticu možete dekorisati umućenom slatkom pavlakom.
Ovo su najjednostavniji predlozi. Bulgur možete koristiti za razna variva, čorbe, pilave, sarme…
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!