Svima je dobro poznata složenica “pa-šteta” da se baci, koja aludira na paštetu, omiljeno jelo mnogih još iz vremena kada su bili deca. Domaća pašteta – ukusnija od kupovne!
Iako se ovaj namaz nikako ne preporučuje, jer sadrži brojne emulgatore i štetne sastojke raznih vrsta mesa, teško mu je odoleti. No, ako je napravite sami na domaći način uz prirodne sastojke, biće još boljeg ukusa i zapravo zdrava užina.
Sastojci:
- 300 g putera, otopljenog
- maslinovo ulje
- 2 mlada luka, iseckana
- 2 čena belog luka, iseckana
- 400 g pileće džigerice
- listovi sveže žalfije
- 1 mala čaša brendija
- morska so
- sveži crni biber
- 1 ćabata ili bilo koji drugi hleb
- šaka salate po želji
PROČITAJ: PAŠTETA OD PASULJA
Priprema:
- Zagrejte rernu na 110 stepeni. Otopite polovinu putera u tiganju koji ćete staviti u rernu. To će trajati oko 10 minuta. Potom ga premestite u činiju i ostavite da se ohladi.
- Zatim zagrejte malo maslinovog ulja u drugom tiganju. Lagano propržite mladi luk i beli luk 10 minuta dok ne postane mek, a potom premestite na tanjir. Potom u tiganj dodajte džigericu koju ćete lagano propržiti sa listovima žalfije. Ohladite je.
- Dodajte brendi. Ukoliko imate šporet na gas možete ga iskoristiti ne bi li ispario alkohol i dao dodatni ukus jelu. Pržite je još koji minut, a zatim prebacite u blender, dodajte prženi mladi luk i beli luk i dobro izmiksujte dok se smesa ne izjednači.
- Potom dodajte otopljeni puter i nastavite da blendujete. Zatim začinite po ukusu i premestite smesu u činiju.
- Pospite listovima žalfije koji su vam preostali, a zatim prelijte ostatkom putera. Ostavite je da se ohladi sat vremena u frižideru.
Serviranje:
Isecite ćabatu ili bilo koji hleb po želji, mada uz paštetu najbolje ide onaj nalik domaćem poput somuna. Isecite ga na kriške i tostirajte. Premažite paštetom i servirajte uz začinjenu zelenu salatu ili rukolu.
Dodatni savet:
Prilikom prženja džigerice nemojte je do kraja ostaviti na vatri, dovoljno je da ostane ružičasta. U suprotnom, postaće previše tvrda i imaće gromuljice koje nećete moći da razbijete.
Takođe, možete dodati i začinsko bilje po ukusu. Italijanska ili francuska mešavina koja se može kupiti u svakom marketu savršeno se slaže uz ukus mesa.
Prijatno!
Izvor: BKTVnews.com
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!