Usitnjavanje – Priča o avanu – Narodni muzej Zrenjanin

Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike (Beograd), Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin predstavljaju izložbu „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećenu predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana.

Stupa - Narodni muzej Zrenjanin
Stupa – Narodni muzej Zrenjanin

Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan, kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, počinje da se koristi i bronza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. Upravo zbog toga avan je jedinstveno kulturno nasleđe mnogih kultura sveta, a svakako i naše kulture. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.

Tucanje kafe u drvenoj stupi, 1939. godina - Narodni muzej Zrenjanin
Tucanje kafe u drvenoj stupi, 1939. godina – Narodni muzej Zrenjanin

Na izložbi će biti predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike (Beograd), Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina, i privatnih kolekcija. Autori izložbe su Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić.

Izložba će trajati do 1. marta 2019. godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, kustos-etnolog.

Izložba je realizovana uz podršku Beiersdorf Srbija.

Izvor: saopštenje za medije, Narodni muzej Zrenjanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Usitnjavanje – Priča o avanu – Narodni muzej Zrenjanin

Otvaranje izložbe, utorak, 5. februar 2019. godine u 19h, Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.