Uskršnja pletenica – Javorka Filipović
Uskršnja pletenica – obradujte sve najmilije divnom pletenicom za praznik.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Uskršnja pletenica – Javorka Filipović
Uskršnja pletenica – obradujte sve najmilije divnom pletenicom za praznik.
TESTO:
- 500 g mekog brasna
- 2,5 dl toplog mleka
- 1 kasicica secera
- 30 g svezeg kvasca
- 1 kasicica soli
- 2 kasike ulja
PREMAZ:
- 50 g tecnog margarina
- 1 jaje
- U toplo mleko staviti secer i kvasac i sacekati da nadodje.
- U brasno staviti so, ulje i uskisli kvasac te umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
- Prekriti ga cistom krpom i ostaviti na tolpom mestu da kisne.
- Na svakih 30 minuta testo malo premesiti i to uciniti 3 puta.
- Kada je testo dovoljno naraslo, udvostrucilo volumen, rastanjiti ga na sto tanji pravougaonik.
- Premazati rastanjeno testo tecnim margarinom i uviti rolat.
- Uvijeni rolat jos malo razvuci da svuda bude iste sirine i debljine. Presaviti rolat na pola, uhvatiti rukama donji i gornji kraj i uvijati u suprotnom smeru kao kad cedite ves.
- Dobicete uvijenu pletenicu, slozite je u podmazan pleh i ostaviti da kisne oko 1 sat.
- Premazati pletenicu jajetom i peci je na 200 stepeni do rumene boje.
- Ja sam prvo 15 minuta pekla na 200 stepeni, smanjila na 150 i pekla jos 15 minuta.
Pripremiti je neposredno pred ručak, malo prohladiti zavijenu u čistu kuhinjsku krpu i poslužiti.