Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Uskršnja pletenica – Javorka Filipović

0

Uskršnja pletenica – Javorka Filipović

Uskršnja pletenica – obradujte sve najmilije divnom pletenicom za praznik.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uskršnja pletenica - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Uskršnja pletenica – Javorka Filipović

Uskršnja pletenica - obradujte sve najmilije divnom pletenicom za praznik.
Vreme pripreme 1 hour
Termicka obrada 50 minutes
Ukupno vreme 1 hour 50 minutes
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

TESTO:

  • 500 g mekog brasna
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 1 kasicica secera
  • 30 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica soli
  • 2 kasike ulja

PREMAZ:

  • 50 g tecnog margarina
  • 1 jaje

Uputstvo za pripremu

  1. U toplo mleko staviti secer i kvasac i sacekati da nadodje.
  2. U brasno staviti so, ulje i uskisli kvasac te umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Prekriti ga cistom krpom i ostaviti na tolpom mestu da kisne.
  4. Na svakih 30 minuta testo malo premesiti i to uciniti 3 puta.
  5. Kada je testo dovoljno naraslo, udvostrucilo volumen, rastanjiti ga na sto tanji pravougaonik.
  6. Premazati rastanjeno testo tecnim margarinom i uviti rolat.
  7. Uvijeni rolat jos malo razvuci da svuda bude iste sirine i debljine. Presaviti rolat na pola, uhvatiti rukama donji i gornji kraj i uvijati u suprotnom smeru kao kad cedite ves.
  8. Dobicete uvijenu pletenicu, slozite je u podmazan pleh i ostaviti da kisne oko 1 sat.
  9. Premazati pletenicu jajetom i peci je na 200 stepeni do rumene boje.
  10. Ja sam prvo 15 minuta pekla na 200 stepeni, smanjila na 150 i pekla jos 15 minuta.

Beleške

Pripremiti je neposredno pred ručak, malo prohladiti zavijenu u čistu kuhinjsku krpu i poslužiti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.