Uskršnja pogača – Suzana Mitić

Uskršnja pogača.

Uskršnja pogača – Suzana Mitić

Uskršnja pogača, sastojci:

  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 dl vode
  • 1 gl ulja
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kocke kvasca i
  • oko 800 gr brašna

Za premazivanje je potrebno:

  • 100 gr margarina
  • 1 žumance
  • 2 kašike jogurta.

Za dekoraciju je potrebno:

  • grancica ruzmarina
  • malo začinske mlevene paprike
  • nekoliko zrna bibera
  • malo kima
  • malo susama
  • malo boje za kolace.

Uskršnja pogača, priprema:

  1. U mlako mleko staviti secer,so ,kvasac i 10 kasika brasna.Razmutiti kasikom i ostaviti 10-ak minuta da krene kvasac.
  2. Nadosao kvasac isipati u vanglu,dodati ostale sastojke i ostaviti na toplom da nadodje.
  3. Nadoslo testo podeliti na 8 loptica.Svaku lopticu razviti oklagijom do malo vise od velicine plitkog tanjira.Tanjir okrenuti naopako i nozem zaseci visak testa.Staviti u pleh,premazati margarinom i redjati na isti nacin preostale kore,sem osme.
  4. Osmu koru razvuci i nozem napravite udubljenja za oci,usta,nos.
  5. Testo od sedam kora zaseci nekom cinijom do zadnje kore da bi ste taj deo iskoristili za usi.
  6. Za oci koristite zrna bibera i susam,za usi kim,za usta alevu papriku,za brkove grancice ruzmarina,za cvet boju za torte.
  7. Premazite celu pogacu umucenim zumancetom i jogurtom i peci na 200 C dok ne porumeni.

Suzana Mitić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Uskršnja pogača – Suzana Mitić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.