Uskršnja pogača.
Uskršnja pogača – Suzana Mitić
Uskršnja pogača, sastojci:
- 2 dl mlakog mleka
- 1 dl vode
- 1 gl ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 1/2 kesica praška za pecivo
- 1/2 kocke kvasca i
- oko 800 gr brašna
Za premazivanje je potrebno:
- 100 gr margarina
- 1 žumance
- 2 kašike jogurta.
Za dekoraciju je potrebno:
- grancica ruzmarina
- malo začinske mlevene paprike
- nekoliko zrna bibera
- malo kima
- malo susama
- malo boje za kolace.
Uskršnja pogača, priprema:
- U mlako mleko staviti secer,so ,kvasac i 10 kasika brasna.Razmutiti kasikom i ostaviti 10-ak minuta da krene kvasac.
- Nadosao kvasac isipati u vanglu,dodati ostale sastojke i ostaviti na toplom da nadodje.
- Nadoslo testo podeliti na 8 loptica.Svaku lopticu razviti oklagijom do malo vise od velicine plitkog tanjira.Tanjir okrenuti naopako i nozem zaseci visak testa.Staviti u pleh,premazati margarinom i redjati na isti nacin preostale kore,sem osme.
- Osmu koru razvuci i nozem napravite udubljenja za oci,usta,nos.
- Testo od sedam kora zaseci nekom cinijom do zadnje kore da bi ste taj deo iskoristili za usi.
- Za oci koristite zrna bibera i susam,za usi kim,za usta alevu papriku,za brkove grancice ruzmarina,za cvet boju za torte.
- Premazite celu pogacu umucenim zumancetom i jogurtom i peci na 200 C dok ne porumeni.
Suzana Mitić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!