Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – nema potrebe da brinete zbog toga što niste našli jaja adekvatne boje. Biće vam potrebno malo više vremena nego kod uobičajenog postupka farbanja jaja, ali ćete postignutim efektom biti više nego zadovoljni.
Za koji god način da se odlučite kada je u pitanju farbanje jaja, savetujem da ih prvo izbelite. Evo na koji način to možete uraditi.
PROČITAJ: IDEJE ZA USKRS
Prilikom kuvanja jaja, dodajte malo alkoholnog sirćeta i malo soli. Na 1 l vode dovoljno je sipati 1 dl sirćeta i kašičicu soli. Jaja kuvajte na uobičajen način. Ostavite ih da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom. Za trljanje možete koristiti truleks krpu.
Videćete kako se skida sloj sa ljuske, a jaja postaju bela.
Kada ste završili sa ovim procesom, možete dekorisati jaja. Za koju ćete se tehniku odlučiti, zavisi od toga šta želite da postignete. Na internetu možete pronaći beskonačno mnogo ideja.
A ono što je ove godine privuklo posebnu pažnju jeste svakako dekupaž tehnika dekorisanja jaja. Nije u pitanju ništa komplikovano. Za dekoraciju se koriste višeslojne salvete (poželjno je da motivi budu sitniji), belance, slikarska četkica, malo mašte i, naravno, jaja.
Isecite željene motivne sa salveta, skinite prvi sloj, prislonite ga na jaje i premažite belancetom. Belance treba delimično umutiti. Za dekorisanje koristite kuvana jaja.
Pored dekupaž tehnike, sve više postaje popularno farbanje jaja prirodnim bojama.
Kao prirodne boje možete koristiti: kurkumu, alevu papriku, lukovinu, kafu, izmiksan spanać, izmiksanu (ili sitno rendanu) cveklu, ljubičasti kupus…
Jaja obojena prirodnim bojama imaće pastelne nijanse.
Na fotografijama možete videti jaja koja su obojena kurkumom i dekorisana salvetama.
Prirodne boje za korisite na sledeći način: kuvana jaja stavite u šerpu, nalijte ih vodom da ogreznu, dodajte malo soli, malo sirćeta i željenu prirodnu boju. Količinu boje odredite sami, ali savetujem da na 1 l vode stavite 1-2 kašike kurkume. Sve to stavite da prokuva, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Izvadite jaja iz vode, ostavite ih da se osuše i premažite uljem.
Ukoliko ovako obojena jaja želite da dekorišete, ulje koristite nakon što završite sa ukrašavanjem.
Ukoliko se odlučite za cveklu ili neko drugo povrće, stavite više povrća – na 1 l vode okvirno jednu šolju ustinjene cvekle.
Kada završite sa ritualom farbanja i ukrašavanja jaja, posvetite se dekoraciji Uskršnjeg kutka.
Nekoliko ideja, možete videti na fotografijama.
Posebnu pažnju svakako privlači korpa za jaja napravljena od kvasnog testa.
Od istog testa možete napraviti dosta toga.
Kada je reč o slatkišima, takođe, pustite mašti na volju.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!