Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja

0

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – nema potrebe da brinete zbog toga što niste našli jaja adekvatne boje. Biće vam potrebno malo više vremena nego kod uobičajenog postupka farbanja jaja, ali ćete postignutim efektom biti više nego zadovoljni.

Za koji god način da se odlučite kada je u pitanju farbanje jaja, savetujem da ih prvo izbelite. Evo na koji način to možete uraditi.

PROČITAJ: IDEJE ZA USKRS

Prilikom kuvanja jaja, dodajte malo alkoholnog sirćeta i malo soli. Na 1 l vode dovoljno je sipati 1 dl sirćeta i kašičicu soli. Jaja kuvajte na uobičajen način. Ostavite ih da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom. Za trljanje možete koristiti truleks krpu.

Videćete kako se skida sloj sa ljuske, a jaja postaju bela.

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kada ste završili sa ovim procesom, možete dekorisati jaja. Za koju ćete se tehniku odlučiti, zavisi od toga šta želite da postignete. Na internetu možete pronaći beskonačno mnogo ideja.

A ono što je ove godine privuklo posebnu pažnju jeste svakako dekupaž tehnika dekorisanja jaja. Nije u pitanju ništa komplikovano. Za dekoraciju se koriste višeslojne salvete (poželjno je da motivi budu sitniji), belance, slikarska četkica, malo mašte i, naravno, jaja.

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Isecite željene motivne sa salveta, skinite prvi sloj, prislonite ga na jaje i premažite belancetom. Belance treba delimično umutiti. Za dekorisanje koristite kuvana jaja.

Pored dekupaž tehnike, sve više postaje popularno farbanje jaja prirodnim bojama.

Kao prirodne boje možete koristiti: kurkumu, alevu papriku, lukovinu, kafu, izmiksan spanać, izmiksanu (ili sitno rendanu) cveklu, ljubičasti kupus…

Jaja obojena prirodnim bojama imaće pastelne nijanse.

Na fotografijama možete videti jaja koja su obojena kurkumom i dekorisana salvetama.

Prirodne boje za korisite na sledeći način: kuvana jaja stavite u šerpu, nalijte ih vodom da ogreznu, dodajte malo soli, malo sirćeta i željenu prirodnu boju. Količinu boje odredite sami, ali savetujem da na 1 l vode stavite 1-2 kašike kurkume. Sve to stavite  da prokuva, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Izvadite jaja iz vode, ostavite ih da se osuše i premažite uljem.

Ukoliko ovako obojena jaja želite da dekorišete, ulje koristite nakon što završite sa ukrašavanjem.

Ukoliko se odlučite za cveklu ili neko drugo povrće, stavite više povrća – na 1 l vode okvirno jednu šolju ustinjene cvekle.

Kada završite sa ritualom farbanja i ukrašavanja jaja, posvetite se dekoraciji Uskršnjeg kutka.

Nekoliko ideja, možete videti na fotografijama.

Posebnu pažnju svakako privlači korpa za jaja napravljena od kvasnog testa.

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Od istog testa možete napraviti dosta toga.

Kada je reč o slatkišima, takođe,  pustite mašti na volju.

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

 

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.