Uskršnji venac – ideja za Uskrs nikad dosta. Ako volite dizano testo a da miriše na limun onda je ovo dobitna kombinacija!
Uskršnji venac – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Uskršnji venac – ideja za Uskrs nikad dosta. Ako volite dizano testo a da miriše na limun onda je ovo dobitna kombinacija!
za koru :
- 4 komada jajeta
- 4 kašika šećera
- 4 kašika čokolade (u prahu)
- 4 kašika ulja
- 3 kašika brašna
za testo :
- 1 komad belance
- 1 komad jaje
- 100 gr šećera
- 80 ml ulja
- 1 komad kora od limuna (rendana)
- 0,5 kašičice soli
- 1 kesica vanilin secera
- 1 kocka kvasca
- 2 dl mleka
- 400 gr brašna
za posipanje :
- 4 kašika keksa (mlevenog)
- 50 gr suvog grožđa
- 1 komad sok od limuna
- 5 kašika dzema (vršnih)
- Kvasac razmutite sa mlekom,dodajte šećer , 1 kašiku brašna i pustite 5 minuta da krene kvasac.Za to vreme umutite mikserom jaja sa šećerom ,kao za tortu.Dodajte nadošli kvasac,vanilin šećer,izrendanu koru od limuna,so,ulje i sa brašnom zamesite testo.Ostavite ga da se udvosrtuči.
- Zatim umutite koru kao za tortu.U odgovarajućoj posudi staviti jaja i šećer i mikserom mutiti dok jaja ne postanu penasta.Dodati čokoladu u prahu,brašno i ulje.Lagano promešati i sipati u pleh koga ste obložili pek papirom.Peći na 200 C dok ne porumeni.Ostaviti da se ohladi.
Ohlađenu koru seći modlicom željenog oblika.Za ovu priliku je najbolja modlica u obliku zeca.
- Nadošlo testo razviti oklagijom u veći krug,veći od kuglofa.Ne treba da bude mnogo tanko.Kuglof premazati margarinom i posuti bogato mlevenim keksom. Testo stavite preko kuglofa i nozem zaseći gde je vrh kuglofa, da testo može da prione na dno.Preko testa ređajte koru isečenu modlicom i njome napravite ceo krug.Svaki deo premazati đemom.Preko iscedite sok od limuna,pospite kašiku mlevenog keksa i nepravilno pobacajte suvo grožđe.
- Preostali deo testa vratiti u kuglof praveći faltice.Pustiti 10- minuta da krene i peći na 200 C dok ne porumeni.
- Uživajte u divnom ukusu.
Prijatno.
Suzana Mitić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!