Venčići – Javorka Filipović

Venčići – za sve ljubitelje pite i jela od testa!

Venčići - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Venčići – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Venčići – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Venčići – za sve ljubitelje pite i jela od testa!

  • 500 g mekog brasna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml ulja
  • 2 dl mleka
  • 150 ml kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 100 g butera
  • 300 g sunkarice (tankih listova)

Premaz:

  • 1 komad jaje
  • susam (ili lan)
  1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac, pa dobro izmešati i ostaviti da nadodje.
  2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, pavlaku i so.
  3. Potom postepeno dodavati preostalo brašno neprestano meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga da nadodje.
  4. Potrebno mu je oko 30 minuta na toplom mestu.
  5. Nadošlo testo premesiti i podeliti na manje kuglice. Ja sam ih imala 24.
  6. I njih ostaviti 20 minuta da kisnu.
  7. Nakon toga svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti kolut šunkarice.
  8. Okruglim zupčastim nožem više puta po sredini zaseći šunkaricu zajedno sa testom.
  9. Ovako pripremljeno testo urolati, spojiti krajeve da se dobije venčić.
  10. Tepsiju obložiti pek papirom, pa u nju poslagati venčiće. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom ili lanom.
  11. Peći venčiće u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju divnu zlatnu boju.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.