Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek

0

Višnje u sirupu – obožavam kiseli ukus voća, koje nije previše sazrelo. Iz istog razloga ja više volim džem napravljen od kiselih crnih višanja.

Kisele crne trešnje uvek imaju blagi kiseo ukus („kiselo“ imaju i u imenu!). One nisu preslatke, ali njihova aroma je jednostavno, perfektna. Pronašla sam najbolje zrelo voće krajem juna u obližnjem selu, u voćnjaku jednog prijatelja. Želim da voće bude sveže a ne „zgužvano“ zbog toga što dugo putuje do tržnice u našem gradu. Pa, „veliki“ posao može da počne. Potrebno je neko vreme da očistite od koštica ovo malo voće, ako to radite ručno… ali, kako biste to drugačije radili? Ručno, naravno, ali, na taj način sačuvaćete više ukusa!

Obično nosim sa sobom „zimnicu“ iz Hrvatske, koju je napravila moja majka, ali prošle godine ja sam je počela pripremati samostalno, koristeći porodične recepte i tradiciju. To me čini zadovoljnom i ponosnom, jer je ova (moja!) zimnica tako dobra! A i moji roditelji su jako znatiželjni da probaju neke od mojih „kreacija“.

Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

Volim da eksperimentišem sa novim kombinacijama i aromama i oni su fascinirani time. Sada, kada se vratim kući, ja obično nosim sa sobom zimnicu. Zar to nije izvanredno! U avgustu, kad se vratim kući, ja sam sigurna da ću naći tegle pune kiselih crnih višanja koje upijaju sunce utopljene u šećer i lozovaču, čekajući da se pretvore u liker.

Ove godine želela sam da probam nešto drugačije nego što je običan džem (naravno, napravila sam i džem!) Pročitala sam Anđelin kuvar („Racconti di Cucina“, koji je napisala Angela Frenda) i pronašla sam sličan recept koji me je inspirisao i podsetio na liker od crnih kiselih trešanja koji moja majka priprema svakog leta. Ali, želela sam da spremim nešto što ne sadrži alkohol. Stoga sam malo istraživala po Internetu i pronašla mnogo različitih recepata, te sam na kraju odlučila da kombinujem svo to znanje koje sam pronašla i napravila sam moj sirup od kiselih crnih višanja!

Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

ENGLISH

SOUR BLACK CHERRIES IN SYRUP

  • 1 kg of sour black cherries (clean and dry cherries without stones)
  • ½ kg of sugar

Pit fresh sour black cherries, put them into a boiling pot and cover the fruits with the sugar. Leave it for 24 hours in a covered pot and allow to the sugar to liquefy. After that time warm it up on a low heat and cook for 5 minutes. Put cherries into colander. The syrup should boil slowly for another 15 minutes. During that time continue adding the juice that will drain from the fruits to the syrup. Add cherries to the syrup, cook together for another 5 minutes and then allow to cool down. Repeat it once more time, then extract cherries from the syrup, put them into clean jars and let the syrup boil for another 15 minutes until one half of the syrup boil down. Pour boiling syrup into jars over the cherries and close them hermetically.

Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

ITALIANO

AMARENE SCIROPPATE

  • 1 kg di amarene (lavate, asciugate e denocciolate)
  • ½ kg di zucchero

Denocciolare le amarene fresche, sistemarle in una casseruola e coprirle con lo zucchero. Lasciare riposare per 24 ore (in una casseruola coperta) fino a quando lo zucchero si sarà sciolto. Trascorso questo tempo scaldare il composto e farlo cuocere a fuoco basso per 5 minuti. Scolare le amarene e far bollire lo sciroppo per altri 15 minuti aggiungendo nello sciroppo il liquido che sarà sgocciolato dalle amarene. Aggiungere le amarene nello sciroppo e far bollire insieme per altri 5 minuti. Far raffreddare il composto. Ripetere questo passaggio un’altra volta. Dopodiché estrarre le amarene dallo sciroppo e sistemarle nei vasetti di vetro puliti. Lasciare bollire lo sciroppo per altri 15 minuti fino a quando si sarà ridotto a metà. Versare lo sciroppo bollente sulle amarene nei vasetti e richiuderli ermeticamente.

Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Višnje u sirupu – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

VIŠNJE U SIRUPU

  • 1 kg višanja (oprane, suhe i bez koštica)
  • ½ kg šećera

Odstraniti koštice iz svežih višanja, staviti višnje u posudu za kuvanje i prekriti ih šećerom. Ostaviti da odmaraju 24 sata (u poklopljenoj posudi za kuvanje) da bi se šećer otopio. Potom zagrejati smesu i kuvati na tihoj vatri 5 minuta. Izvaditi višnje u cediljku i dalje kuvati sirup oko 15 minuta dodajući u sirup sok koji će se iscediti iz višanja. Dodati višnje u sirup i kuvati zajedno još 5 minuta. Ostaviti da se ohladi. Ponoviti kuvanje još jedanput. Izvaditi višnje iz sirupa i napuniti ih u čiste tegle. Kuvati sirup još 15 minuta dok se ne ukuva polovina tečnosti. Naliti sirup u tegle preko višanja i hermetički zatvoriti tegle.

Izvor: Aleksandra Gorek, blog Vanilla&Staubzucker, koji je vlasnik autorskih prava. Sva autorska prava zadržana, All rights reserved

Za portal Recepti i kuvar online priredio Miodrag Ilić.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.