Višnjin kolač – Ljiljana Stanković
Višnjin kolač – višnje su sazrele pa ih svakako treba koristiti u svim oblicima.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Višnjin kolač – Ljiljana Stanković
Višnjin kolač – višnje su sazrele pa ih svakako treba koristiti u svim oblicima.
Za koru:
- 4 žumanceta
- 200 g. šećera
- 1 čaša mleka
- 1, 5 šoljica ulja
- 200 g. brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakao
Za fil:
- 4 belanceta
- 200 g. šećera
- 100 g. mlevenih oraha
- 200 g. očišćenih višanja
Za glazuru
- 100 g čokolade
- 50 g. putera
- 2 3 kašike mleka
- Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom te sve izmešati.
- Smesu sipati u pravougli plehi obložen pek papirom i peći na 180C dok se ne formira korica (oko 15 -20 min.)
- Posebno umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodavati šećer muteći sve vreme dok se ne rastopi.U dobijeni šam dodati orahe i očišćene od koštica višnje.
- Kada je kolač napola pečen, izvaditi ga iz rerne i premazati ga pripremljenom smesom, vratiti da se dopeče još 20min.
- Čokoladu rastopiti sa puterom na pari, dodati malo mleka i sve lepo sjediniti , i premazati ohlađeni kolač.
Za ovaj kolač može da se koristi bilo koje voće, najbolje je svakako sezonsko.