Voda za piće i njeno konzumiranje u uslovima velikih vrućina
Voda za piće i njeno konzumiranje u uslovima velikih vrućina

Voda za piće i njeno konzumiranje u uslovima velikih vrućina, od presudnog je značaja za naše zdravlje, objavio je sajt Gradskog zavoda za javnog zdravlje Beograda.

Krajem proleća i tokom leta dolazi do porasta temperature vazduha, kao i do mogućnosti da veći deo dana provodimo u aktivnostima na otvorenom prostoru, izloženi direktnom uticaju sunčeve svetlosti i vrućine.

Redovan unos tečnosti, pre svega vode za piće, tokom čitavog dana je od velike važnosti za dobro funkcionisanje svih sistema u organizmu, rashlađivanje i očuvanje zdravlja, naročito u uslovima visokih “letnjih” temperatura vazduha. Smanjena količina tečnosti u organizmu za svega nekoliko procenata može dovesti do određenog stepena smanjene hidriranosti i pojave izuzetno neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, smanjena koncentracija i glavobolja, a kod starijih osoba i do ozbiljnih poremećaja u radu srca i krvnih sudova, odnosno sistema za cirkulaciju. Ovakvi, nespecifični simptomi dehidriranosti neretko mogu biti pogrešno protumačeni, i povezani sa osećajem gladi ili nedostatka sna.

Preporuka je da uvek na raspolaganju imamo dovoljne količine vode za piće, a ukoliko boravimo duže vremena van kuće, u gradskoj zoni, ili u prirodi, potrebno je da odrasli sa sobom ponesu bočice sa vodom za piće, za ličnu upotrebu, kao i dodatne količine vode ukoliko ima i dece.

Voda za piće i njeno konzumiranje u uslovima velikih vrućina
Voda za piće i njeno konzumiranje u uslovima velikih vrućina

Panel Evropske unije objavio je stručno mišljenje o Adekvatnom Unosu (AU) vode za piće, i drugih tečnosti, uključujući i unos tečnosti kroz hranu. Referentne vrednosti, odnosno preporučena ukupna količina vode i tečnosti koja treba da bude uneta tokom dana (24 časa), različita je u skladu sa uzrastom i polom, i odnosi se isključivo na umerene klimatske uslove i umeren nivo fizičke aktivnosti (PAL 1.6). Prema mišljenju Panela, novorođenčad do 6. meseca života treba dnevno da unose 100 do 190 ml tečnosti po jednom kilogramu telesne težine (TT). Odojčad od 6. do 12. meseca života treba dnevno da unose 800 do 1000 ml/dan. Tokom druge godine života procenjeno je da unos treba da bude 1100 do 1200 ml tečnosti svakog dana. Vrednosti AU vode za dečake i devojčice uzrasta 2 do 3 godine procenjen je na 1300 ml na dan; 1600 ml na dan za dečake i devojčice uzrasta 4 do 8 godina; 2100 ml/dan za dečake uzrasta 9 do 13 godina, odnosno 1900 ml/dan za devojčice istog uzrasta. U smislu potreba dnevnog unosa vode, adolescenti i stariji se svrstavaju u grupu odraslih. Prema raspoloživim podacima, procenjena vrednost AU vode za piće može biti definisana kao 2.0 l/dan (do 3.1 l/dan) za žene i 2.5 l/dana (do 4.0 l/dan) za muškarce. I za populaciju starije životne dobe preporučene vrednosti AU vode istovetne su kao i za odrasle. Za žene tokom trudnoće preporučeno je uvećanje dnevnog unosa za 300 ml u odnosnu na žene istog uzrasta koje nisu trudne, a za žene tokom perioda laktacije i dojenja uvećanje od 700 ml/dan u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu u periodu laktacije i ne doje.

U kategorije izložene povećanom riziku od dehidratacije možemo uvrstiti decu predškolskog i školskog uzrasta, starije osobe, osobe koje pojačano treniraju, kao i radno sposobne osobe koje više časova tokom dana borave u izuzetno toplim i zatvorenim prostorijama.

Redovan dnevni unos vode za piće u odgovarajućim količinama, podjednako je važan kao i zdrava ishrana u cilju očuvanja dobrog zdravlja, u ranoj prevenciji razvoja bolesti, kao i sekundarnoj prevenciji već postojećih bolesti.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.