Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Volite da jedete tost i krompiriće? Ukoliko je odgovor potvrdan, vreme je da se zabrinete!

0

Verovatno volite da jedete tost i krompiriće? Ako uživate u krckavim delovima blago zagorelih krompirića ili mirisu zlatnog tosta sa ponekom tamnom pegom, možete biti u većem riziku od raka, upozoravaju stručnjaci, a prenosi BKTVnews.com.

Agencija za standarde u proizvodnji hrane navodi da ljudi unose prevelike količine akrilamida, jedinjenja koje prirodni nastaje termičkom obradom namirnica bogatih skrobom.

PROČITAJTE: GRČKA PILETINA SA PEČENIM KROMPIROM

Akrilamid dokazano izaziva rak kod životinja i naučnici kažu da postoje osnovane sumnje da to važi i za ljude.

FSA insistira da ne želi nikog da zaplaši i da rizik, iako postojeći, ipak nije veliki. To ne znači da ovo saznanje treba ignorisati.

„Ne možemo uperiti prstom u nekoga i reći da će ta osoba dobiti rak od akrilamida kojim se hrani, ali je jasno da su mehanizmi koji kod životinja dovode do takvog efekta, slični kao kod ljudi i to je nešto što ne treba da ignorišemo“, kaže Stiv Vern direktor FSA.

„Ne kažemo da treba da izbegavate neke vrste hrane, nego da treba da se hranite raznovrsno kako biste ublažili rizik. Nemojte da se brinete zbog toga što ćete povremeno uživati u nekom blago zagorelom jelu“.

Volite da jedete tost i krompiriće?  - Pixabay
Volite da jedete tost i krompiriće? – Pixabay

Upozorenje se odnosi na hranu bogatu skrobom, odnosno krompir, drugo korenasto povrće, sve proizvode od žitarica i kafu.

PROČITAJTE: AMERIČKI KROMPIRIĆI

Istraživanja ne pokazuju koje količine akrilamida utiču na pojavu raka, ali sugerišu da ljudi svih starosnih grupa unose mnogo više ovog jedinjenja nego što su svesni.

FSA je zbog toga pokrenula kampanju u kojoj ljudima preporučuje da kuvaju na pari ili bare svoju hranu, jer se na taj način smanjuje šansa da će se akrilamid stvoriti u namirnicama. Kada je reč o prženoj, pečenoj i grilovanoj hrani, treba prekidati termičku obradu, kada jelo dostigne zlatnu boju.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.