Zagor iz naseg sokaka - Narodni muzej Zrenjanin
Zagor iz naseg sokaka - Narodni muzej Zrenjanin

Povodom pola veka od izlaska prve epizode o omiljenom strip junaku, Zagoru, na našim kioscima, u organizaciji Narodnog muzeja Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u petak, 29. juna 2018, održaće se niz zanimljivih događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka“.

Druženje počinje u Biblioteci, u 16 i 30 časova, Live Art radionicom koju će voditi, i tokom koje će uživo crtati, Miodrag Ivanović Mikica, strip crtač iz Sombora, autor licencnog YU Velikog Bleka, Nindže, kao i mnogih naslovnica epizoda Zlatne Serije novosadskog Dnevnika i Lunovog Magnus Stripa. U radionici učestvuju i učenici čiji su radovi bili nagrađivani na različitim strip konkursima, uključujući i Teodoru Pavlov, dobitnicu prve nagrade na ovogodišnjem strip konkursu Instituta Servantes iz Beograda.

Zagor iz naseg sokaka - Narodni muzej Zrenjanin
Zagor iz naseg sokaka – Narodni muzej Zrenjanin
Zagor iz naseg sokaka - Narodni muzej Zrenjanin
Zagor iz naseg sokaka – Narodni muzej Zrenjanin

Tom prilikom, izlaganjem najboljih crteža, biće predstavljene i strip škole iz Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Valjeva, Kragujevca i Leskovca.

Nakon radionice, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 18 časova, sledi otvaranje izložbe koju čine zbirka crteža grupe od preko osamdeset strip autora iz svih republika i pokrajina Ex SFRJ. Neki od njih su Bane Kerac, Sibin Slavković, Pavel Koza, Leonid Pilipović, Istok Sitar, Sabahudin Muranović, Igor Jovčevski i drugi, a takođe su obuhvaćeni i zrenjaninski strip autori Stevan Subić, Vladan Nikolić i Branko Đukić. Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji  Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora u poslednje 4 godine. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina. Originalne italijanske table i ostali kolekcionarski eksponati deo su kolekcije Andjelt, Andjel Svetozara iz Zrenjanina.

Izložbu posebno zanimljivom i vrednom viđenja čine originalne strip table četrnaest italijanskih autora kao što su Galieno Feri, Franko Donateli, Frančesko Gamba, Marko Toričeli… Tom prilikom biće izložene i različite retke „relikvije“ iz sveta strip kolekcionarstva. Kustos izložbe je Dušan Marinković.

Na otvaranju izložbe posetiocima će biti podeljen besplatan katalog koji ujedno predstavlja i jednokratni fanzin časopis rađen po uzoru na prvi italijanski fanzin časopis posvećen Zagorovom univerzumu. Pored crteža koji će biti izloženi u zrenjaninskom Narodnom Muzeju, u fanzinu se nalaze i četiri autorska teksta o Zagoru i tri kratke priče o ovom omiljenom italijanskom strip junaku, poznatih strip scenarista, Svetozara Toze Obradovića, Gorana Skrobonje i Milka Peka, koji su ove priče napisali baš za naš fanzin.

Zagor iz naseg sokaka - Narodni muzej Zrenjanin
Zagor iz naseg sokaka – Narodni muzej Zrenjanin

Druženje se nakon otvaranja izložbe nastavlja u Biblioteci, panel diskusijom koja počinje u 19 časova. Ovo će biti jedinstvena prilika da ugostimo čuvenog Branislava Baneta Kerca, legendu naše strip scene i autora koji trenutno crta epizode Zagora za Boneli izdavačku kuću, čija je redakcija, inače, veoma zatvorena. U diskusiji učestvuju i Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, izdavačke kuće koja je nosilac prava za većinu Bonelijevih junaka za srbiju, Aleksandar Đukanović, profesor istorije i autor enciklopedije o Zagoru, kao i strip analitičari, Zoran Stefanović i Nikola Dragomirović. Razgovoru će se priključiti, putem internet linka, i drugi strip autori iz regiona.

Nakon panel diskusije, u Kulturnom centru, od 21 čas, nastavlja se druženje stripofila.

Događaj su podržali „Regionalni centar za talente“, „Kancelarija za mlade“ i kompanija Gomeks.

Izložba „Zagor iz našeg sokaka“ biće otvorena do 20. jula 2018. u Malom salonu Muzeja.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!p