Zapadni mitovi o kanceru - znamo li šta jedemo? - foto BKTVnews - Pinterest
Zapadni mitovi o kanceru - znamo li šta jedemo? - foto BKTVnews - Pinterest

[BKTVnews]

Lista supernamirnica koje, navodno, sprečavaju pojavu raka je duga, a počinje soda bikarbonom, cveklom, brokolijem, belim lukom… A da li se zaista uspešno završava?

Svaku vest da će nas nešto spasti od raka, čak i ovu najnoviju da će nam glavu sačuvati odricanje od pršute, čvaraka i hamburgera – spremni smo da progutamo bez mnogo udubljivanja u to koliko je poruka razumna i logična.

Razlog je jasan: i u 21. veku rak ostaje zastrašujuća dijagnoza.

Zapadni mitovi o kanceru - znamo li šta jedemo? - foto BKTVnews - Pinterest
Zapadni mitovi o kanceru – znamo li šta jedemo? – foto BKTVnews – Pinterest

Karcinom ubija i one za koje obično mislimo da parama mogu da kupe sve: kompjuterski magnat Stiv Džobs umro je od raka pankreasa u 56. godini, Đovani Alberto, sinovac Đanija Anjelija i planirani naslednik “Fijata”, umro je u 36. godini od raka želuca… Zato se o raku stvaraju novi mitovi, a stari opstaju.

U listu “Njujork tajms” nedavno su predstavljeni najčešći zapadni mitovi o raku. Oni navode da je rak stvorio čovek modernog doba. Jer, on živi daleko duže od svog pretka, hrani se nezdravo, pije i puši, malo se kreće, udiše zagađen vazduh…

“Za rak se znalo još u starom Egiptu, Grčkoj i Kini, ali tada to nije bila česta bolest, a životni vek je iznosio jedva 30 godina. Rak je bolest starosti, a kako se živi sve duže i kancer je učestaliji” – komentariše dr Vladimir Kovčin, onkolog iz Kliničko bolničkog centra “Bežanijska kosa”.

Superhrana sprečava rak

Borovnice, cvekla, brokoli, beli luk, zeleni čaj… Lista supernamirnica koje, navodno, sprečavaju pojavu raka je duga.

“Sigurno je da način ishrane utiče na rizik od obolevanja, ali samo posebnom vrstom hrane ne može se sprečiti nastanak raka” – kaže naš sagovornik.

Obolelom od raka apsolutno se zabranjuju sve što sadrži šećer – od torte do jabuke, jer ćelije raka se razvijaju brže, a za to im je potrebno više energije iz šećera.

Dr Kovčin podseća da sve naše ćelije za svoj rad i rast koriste šećer. Maligne ćelije zbog brze deobe troše više šećera od zdravih, ali to ne znači da one preživljavaju isključivo koristeći šećer. Pošto je rak gljivica, soda bikarbona može pomoći, ali ne i biti lek.

Mit je plod površnog zaključka da je tumor uvek beo, pa je zaključak da ga izaziva gljivica kandida, a onda je lek pomenuti prašak.

Zbog poremećaja imuniteta, smanjene koncentracije kiseonika u ćelijama i korišćenja većih količina antibiotika, kod obolelih od raka nastaje pogodna podloga za razvoj gljivičnih infekcija. Istina je da primena sode bikarbone ne pogoduje gljivicama. Međutim, ukoliko bi gljivice bile izazivači kancera, pod mikroskopom bi se lako otkrivale, a gljivice bi vidljive i na isečcima tkiva pri biopsijama, ali nije tako“, objašnjava dr Kovčin.

Čudotvorni lekovi

Od konoplje do klistira – internet je pun svedočenja ljudi o čudotvornim lekovima kojima su pobedili rak. Oni ne otkrivaju da li su se lečili i nekom savremenom medicinskom metodom.

Virusi, genske mutacije, azbest, katran i drugi sastojci duvana mogu biti uzročnik. Nemoguće je otkriti lek za karcinom koji bi delovao na sve poznate faktore, a pogotovo i na uzroke koje ne znamo“, stav je dr Kovčina.

Lek za rak postoji, samo se krije

Farmaceutske kompanije imaju veći interes da dobijaju novac od postojećih lekova za rak, nego da proizvedu lek koji bi konačno pobedio rak.

Da farmaceutska industrija ima lek za karcinom, to bi joj donosilo veći profit nego što sada zarađuju od svih poznatih lekova. Zbog toga nije logično da se takav lek, ukoliko postoji, krije“, veruje dr Kovčin.

Lečenje raka više pacijenata ubije nego što ih izleči

Citostatici, zračenje ili operacije imaju ozbiljne komplikacije i neželjena dejstva. Lečenjem se ne uništavaju samo maligne, već i zdrave ćelije.

Smrtnost od terapije karcinoma iznosi oko dva procenta. To je znatno manje od procenta izlečenja pojedinih vrsta raka koji se kreće i preko 90 odsto. Bez hemioterapije ne bi bilo izlečenja leukemije ili limfoma, a bez biološke terapije uspeha u lečenju raka dojke i debelog creva“, kaže naš sagovornik.

Pomaka u lečenju raka ipak ima

Dokazano postoji napredak u procentu izlečenih bolesnika od mnogih vrsta raka i povećanom vremenu preživljavanja. Oboleli od karcinoma debelog creva pre 40 godina živeli su oko šest meseci, a danas je to u proseku duže od 24 meseca. Zahvaljujući novim lekovima karcinom postaje hronična bolest od koje se ne umire uvek“, navodi dr Kovčin.

Izvor: www.bktvnews.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!