Zavisnost nije izbor koji neko pravi - foto Udruženje Izlazak
Zavisnost nije izbor koji neko pravi - foto Udruženje Izlazak

Povodom novembra – meseca zavisnosti Udruženje za podršku u prevenciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak“ iz Beograda ukazuje na nepovoljniji položaj žena koje se bore sa bolestima zavisnosti, koji je usled pandemije dodatno pogoršan i pritom naglašava da – Zavisnost nije izbor koji neko pravi.

Mesec novembar je prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru zdravlja posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti, a u susednim zemljama se obeleževa od 15. novembra do 15. decembra. Epidemija bolesti COVID-19 imala je uticaja na život svake osobe i porodica, kako u Srbiji tako i u celom svetu, kao i na usluge i tretmane namenjene osobama koje se bore sa zavisnošću.

Ove godine, kroz online kampanju ,,Zavisnost nije izbor koji neko pravi“ Udruženje „Izlazak“ želi da skrene pažnju javnosti na probleme sa kojima se susreću osobe koje se bore sa ovom bolešću, a posebno na žene koje se nalaze u mnogo nepovoljnijem položaju od muškaraca.

Udruženje Izlazak je 2017. godine otvorilo besplatnu i anonimnu telefonsku liniju i savetovalište, a broj je 0800 104 100.

Naime, u većini starosnih grupa muškarci imaju višu stopu upotrebe ili zavisnosti od droga i alkohola nego žene. Međutim, jednako je verovatno će se kod žena razviti poremećaj izazvan upotrebom psihoaktivnih supstanci kao i kod muškaraca. Osim toga, žene mogu biti osetljivije na žudnju i recidiv, a to su ključne faze ciklusa zavisnosti.

Žene često koriste droge na drugačiji način i mogu imati jedinstvene prepreke za delotvoran tretman kao što je nemogućnost pronalaska brige za decu ili prepisivanje tretmana koje nije na odgovarajući način testiran na ženama. Specifične intervencije za određeni pol nisu dostupne u društvu, programi za mešoviti pol dostupni su u određenoj meri ali ne odgovaraju na specifične potrebe žena kao što su pomoć vezano za brigu o deci, trudnoća, roditeljstvo, porodično nasilje, seksualna trauma i viktimizacija, psihijatrijski komorbiditet, smeštaj, finansijska podrška i socijalni servisi.

Zbog njihove tradicionalne uloge u društvu, stigma vezana za zavisnost kod žena može biti jača i na taj način ih može sprečiti da potraže pomoć. Dugotrajna izolacija može biti česta kod mama koje ostaju kod kuće ili u slučajevima kada žene nisu imale aktivno zaposlenje van kuće.

U domenu porodice, muškarci imaju autoritet nad ženama i decom, a upotreba psihoaktivnih supstanci glavni je faktor rizika za nasilje u porodici. Složena veza između nasilja u porodici i zloupotrebe droga stvara jedinstvene izazove za tretman i podstiče povratak u oba ponašanja. Žene koje koriste droge izloženije su nasilju u porodici, a žene u nasilnim vezama sklonije su zavisnosti od žena u nenasilnim vezama. U kombinaciji sa zavisnošću od droga ili alkohola, nasilje u porodici može brzo da eskalira u opasnu situaciju iz koje je teško izvući se.

Više od pola krivičnih dela nasilja u porodicama na Balkanu povezano je sa upotrebom droga. Rizik porodičnog nasilja povećava se kada obe strane imaju poremećaj izazvan problemom zavisnosti. Socijalni sistemi balkanskog društva izražavaju malo saosećanja sa žrtvama porodičnog i seksualnog zlostavljanja i često vide žrtvinu konzumaciju droge kao razlog za zlostavljanje.

Žene koje žive na Balkanu imaju vrlo ograničene mogućnosti tretmana zavisnosti od droga, a dvostruka stigmatizacija žena predstavlja glavnu prepreku u traženju pomoći i podrške, posebno ako su i žrtve porodičnog nasilja. Zavisnost se može videti u dva različita domena. S jedne strane stigma zavisnosti može negativno da utiče na spremnost osobe da traži tretman i može naglasiti negativne osećaje srama i izolacije. S druge strane, žene mogu početi da konzumiraju drogu i alkohol zbog problema sa fizičkim i mentalnim zdravljem, siromaštva, gubitka deteta i starateljstva.

„Uprkos razlikama u zavisnosti između muškaraca i žena, ako je cena zavisnosti postala nepodnošljiva, pozovi besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 104 100 i naši ženski savetnici će ti pružiti podršku od prvog poziva do post tretmanskog procesa“, apeluju iz Udruženja „Izlazak“.

Izvor: UNS – http://presscentar.uns.org.rs/info/3829/zavisnost-nije-izbor-koji-neko-pravi.html

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!