Zdrava priprema hrane je važna i nama i planeti

0
264
Učesnici Cookathona - photo Ambasada Švedske, D. Radulović
Učesnici Cookathona - photo Ambasada Švedske, D. Radulović

Kulinarski maraton ”Cookathon” održan je kao završni događaj trogodišnjeg projekta ”Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i ambasade Švedske Srbiji u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu. U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.

Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu, svima  važnu i blisku. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva  jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

”Namera nam je bila da kroz ”Hranu sutrašnjice” ukažemo na važnost održive hrane i njenom značaju, kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji koja je poznata po svojoj hrani”, rekao je zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern.

Juakim Vern zamenik ambasadora Švedske - photo Ambasada Švedske, D. Radulović
Juakim Vern zamenik ambasadora Švedske – photo Ambasada Švedske, D. Radulović

Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumaciji hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka.

Birgita Tenander, Švedski institut - photo Ambasada Švedske, D. Radulović
Birgita Tenander, Švedski institut – photo Ambasada Švedske, D. Radulović

”Imali smo više od deset događaja u regionu i po prvi put su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje, ona je važna svima i meni je bila čast da upoznam i sarađujem sa ljudima koji se na pravi način bave održivom hranom” rekla je Birgita Tenander. Ona je dodala da je hrana izazovna tema bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.

Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu jer su –  upravo oni to tražili.

Magnus Naess - photo Ambasada Švedske, D. Radulović
Magnus Naess – photo Ambasada Švedske, D. Radulović

”Imali smo glasanje i 70% učenika se izjasnilo za vegetarijansku ishranu jer je održiva, želeli su školu koja je fokusirana upravo na održivost. Izazov i je da radim za osvešćenu decu, da njima pripremam obroke. Većina dece kada ode od kuće kaže da je upravo hrana ta koja im najviše nedostaje. Već sedam godina kuvam za 700 učenika, to je velika odgovornost, ali mi je i drago da su razumeli važnost i raznovrsnost vegetarijanske ishrane. Velika je stvar učiniti da oni cene tradicionalna vegetarijanska jela makar toliko koliko su cenili jela sa mesom”, rekao je Magnus Naes.

Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathona” ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom objaviće prvi održivi kuvar u kome će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka, a sve u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.

Saopštenje za medije: Ambasada Švedske u Srbiji i Metro Cash & Carry Srbija

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Unesti svoj komentar
Unesite svoje ime ovde