Zeljanica sa domaćim korama – Javorka Filipović

61

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Zeljanica sa domaćim korama – nema ništa ukusnije od pite od domaćih kora. Obradujte svoje ukućane jednom dobrom pitom.

Zeljanica sa domaćim korama – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Zeljanica sa domaćim korama – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Zeljanica sa domaćim korama – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Zeljanica sa domaćim korama – nema ništa ukusnije od pite od domaćih kora. Obradujte svoje ukućane jednom dobrom pitom.

  • 500 g mekog brasna
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 250 ml mlake vode
  • 500 g spanaca
  • 400 g mekog kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 125 g kisele pavlake
  1. U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati ulje, so i mlaku vodu te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo malo premazati uljem, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi 20 minuta.

    Nakon 20 minuta testo podeliti na 3 dela, staviti ga na pouljen tanjir, svaku lopticu dobro nauljiti, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga 90 minuta u frižideru.

  2. Za to vreme pripremiti fil. Spanać dobro oprati, sitno iseckati, malo posoliti u rukama ugnječiti da izadje voda iz njega. Tu tečnost odliti, dodati sir, jaje i pavlaku i sve dobro sjediniti.
  3. Kada je testro odstajalo u frižideru, izvaditi ga i ostaviti ga 10 minuta na sobnoj temperaturi da bi moglo da se razvlači.

    Sto prekriti platnenim stolnjakom, na sredinu položiti jufku. Pažljivo rukama razvlačiti testo, vodeći računa da ne popuca, dok ne postane providno i veoma tanko.

  4. Duž jednog kraja testa naneti fil, pa pomoću stolnjaka koru urolati. Ja sam svaku razvučenu koru delila na pola po dužini da bi bila tanja pita, tako da sam fil podelila na 6 delova. Isto učiniti i sa preostalim jufkama.
  5. Okruglu tepsiju nauljiti, u nju smotati oblikovanu pitu, premazati je uljem po površini i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Vremenski od 30- 40 minuta je potrebno peći.

  6. Pečenu pitu prekriti krpom da malo odstoji i prohladi se pre serviranja.
Poslužiti pitu kao deo ručka, večeru ili doručak.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.