Zeljanica – ovo je verzija zeljanice moje mame Mirjane, prilagodila je životu u Vojvodini.
Ovo je priča o hrabrosti i kukavičluku, krvi i smrti, priča o životu, priča o beskrajnoj tuzi, nemoći, traganjem za istinom. U njoj je besnela oluja, ona je prvo bila slomljena, utučena nesrećna. Sada je već dugo besna, svakim udisanjem i izdisajem izbacivala je tugu i samo tugu.
Maj mesec je za nekoga mesec sreće i za mene je nekada bio mesec lepih događaja, a sada je mesec najveće tuge. Volim ja septembar, avgust, novembar, decembar…
Jorgovan je procvetao, beli jorgovan… Napravila sam zeljanicu. Kada biste znali koliko snage i truda za ovako jednostavan recept meni sada treba. Ali trudim se stvarno se trudim.
Zeljanica, sastojci:
- 3 jajeta,
- 1 čaša ulja,
- 300 g sira,
- 2 dl kisele pavlake,
- 300 g blitve ili spanaća,
- soli po ukusu,
- 2 dl jogurta
- 1/2 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca i
- brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta, ni retka, oko 500 g ja stavim.
Zeljanica, priprema:
- Blitvu iseckati, umutiti jaja, dodati pavlaku, sir, jogurt, so, kvasac i na kraju brašno.
- Sve dobro izmešati.
- Podmazati tepsiju, izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!