Zeljanica – Verica Poznanović

Zeljanica, tradicionalni recept. Ovo je moja omiljena pita zeljanica, mama je i dan danas sprema.

Moja mama je rođena u Hercegovini na Berkovićima, kaže da se tamo teško živelo. Sa njom je odrastalo još osmoro braće i sestara, moja baba Ikonija i prababa Anđa. 1962. godine je došla u Vojvodinu u Stepanovićevo i ponela je sa sobom deo zavičaja i posle toliko godina života na ovim  prostorima, ona i dan danas priča jekavicu. Ovo je moja omiljena pita zeljanica, mama je i dan danas sprema. Mamina mama Ikonija je pravila malo drugačiju verziju, nije bilo spanaća i blitve već se seckao štavelj.

Šta je štavelj?

Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda, ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo širi i zauzima veliki prostor. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju prijatan, kiselkast ukus i pojavljuju se u rano proleće.

Umesto belog brašna, koristili su kukuruzno, umesto pavlake kajmak, jaja su se stavljala ponekad kad ih je bilo, umesto jogurta kiselina, ali je zato sira uvek bilo u izobilju, i kravljeg i ovčijeg. Posebno sira iz mešine. Ništa se nije merilo, vagu nisu ni imali, sve otprilike i uvek je ispadala odlično.

Ovo je verzija zeljanice moje mame Mirjane, koju je prilagodila životu u Vojvodini.

Zeljanica, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 1 čaša ulja,
  • 300 gr sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 300 gr blitve ili spanaća,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta,
  • 1/2 kockice kvasca i
  • brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka (ja stavljam oko 500 gr)
Zeljanica - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Zeljanica – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Zeljanica, priprema:

  • Blitvu iseckati, umutiti jaja, dodati pavlaku, sir, jogurt, so, kvasac i na kraju brašno.
  • Sve dobro izmešati, podmazati tepsiju, izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.