Zeljanica – Verica Poznanović

0
829
Zeljanica - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Zeljanica - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Zeljanica, tradicionalni recept. Ovo je moja omiljena pita zeljanica, mama je i dan danas sprema.

Moja mama je rođena u Hercegovini na Berkovićima, kaže da se tamo teško živelo. Sa njom je odrastalo još osmoro braće i sestara, moja baba Ikonija i prababa Anđa. 1962. godine je došla u Vojvodinu u Stepanovićevo i ponela je sa sobom deo zavičaja i posle toliko godina života na ovim  prostorima, ona i dan danas priča jekavicu. Ovo je moja omiljena pita zeljanica, mama je i dan danas sprema. Mamina mama Ikonija je pravila malo drugačiju verziju, nije bilo spanaća i blitve već se seckao štavelj.

Šta je štavelj?

Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda, ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo širi i zauzima veliki prostor. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju prijatan, kiselkast ukus i pojavljuju se u rano proleće.

Umesto belog brašna, koristili su kukuruzno, umesto pavlake kajmak, jaja su se stavljala ponekad kad ih je bilo, umesto jogurta kiselina, ali je zato sira uvek bilo u izobilju, i kravljeg i ovčijeg. Posebno sira iz mešine. Ništa se nije merilo, vagu nisu ni imali, sve otprilike i uvek je ispadala odlično.

Ovo je verzija zeljanice moje mame Mirjane, koju je prilagodila životu u Vojvodini.

Zeljanica, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 1 čaša ulja,
  • 300 gr sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 300 gr blitve ili spanaća,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta,
  • 1/2 kockice kvasca i
  • brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka (ja stavljam oko 500 gr)
Zeljanica - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Zeljanica – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Zeljanica, priprema:

  • Blitvu iseckati, umutiti jaja, dodati pavlaku, sir, jogurt, so, kvasac i na kraju brašno.
  • Sve dobro izmešati, podmazati tepsiju, izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!