Zlatibor: Gastronomski raj
Zlatibor: Gastronomski raj

Sigurno ste imali prilike da boravite na Zlatiboru, bilo na odmoru, bilo da ste napravili pauzu na putu do mora, da se okrepite i odmorite. Zlatibor i ceo kraj koji ga okružuje, plene čarobnom lepotom. Priroda je nestvarno bujna i pravi je melem za oči nakon sumorne svakodnevice u gradu. Voda je čista i lekovita, a zlatiborski vazduh, rezultat spajanja struja koje dolaze sa Alpa, Karpata i Mediterana, toliko je čist i osvežavajući da ga se ne možete nadisati dovoljno. Bilo bi divno kad bi taj vazduh mogli flaširati i poneti sa sobom u gradski smog… No, vazduh ne možemo, ali zlatiborske specijalitete svakako možemo 🙂

Zlatibor je gastronomski raj za sve ljubitelje tradicionalne srpske kuhinje, kao i za sve ljude zdravog apetita. Nakon šetnje na svežem vazduhu, osetićete pravu, iskonsku glad, a u obilju specijaliteta biće prava borba odlučiti se samo za jedan. No, jedan po jedan, ne sumnjamo da ćete ih probati sve. Iz široke ponude ukusnih jela, preporučujemo Vam da obavezno degustirate sledeće:

Zlatiborski pršut

Zlatibor je nadaleko poznata vazdušna banja, zbog specifičnih vazdušnih struja koje se susreću na ovom podneblju. Blagodeti čistog vazduha utiču povoljno na ljude, ali su podjednako zahvalne za proizvodnju sušenog mesa, po kom je ovaj kraj nadaleko poznat.

Zlatibor: Gastronomski raj - pršuta
Zlatibor: Gastronomski raj – pršuta

U selu Mačkat, koje se nalazi na 13km udaljenosti od centra Zlatibora, maltene svaka druga kuća ima svoju sušnicu za proizvodnju pršuta. U ovom selu se održava i nacionalna manifestacija „Pršutijada“ koja svakog januara privuče brojne goste iz zemlje i inostranstva. Zašto? Otkrićete odgovor kad probate pršut iz Mačkata, bilo goveđi, bilo svinjski. Pažljivo odabrani najbolji komadi mesa, odimljeni baš koliko je potrebno da dobiju specifičnan miris i ukus, ni najzahtevnije nepce neće ostaviti ravnodušnim. Prijatno!

Komplet lepinja

Ako Vam je prva misao bila da komplet lepinju možete jesti i u Beogradu, i bilo kom drugom gradu u Srbiji – samo delimično ste u pravu. Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, tradicionalni način pripreme i tačan recept se ljubomorno čuvaju, te nigde nema ukus kao ovde. Ova gastronomska poslastica ne sadrži meso, već „samo“ kajmak, jaja i pretop, ali zbog pretopa miriše na meso i još je boljeg ukusa.

Zaboravite na pribor za jelo, prilikom degustacije komplet lepinje. Jede se prstima i to tako što se gornji deo lepinje iscepka na komade, koji se umaču u donji. Uživajte u nezaboravnom ukusu kraljice zlatiborskih specijaliteta.

Zlatiborska jagnjetina

Gotovo da nema osobe koja je posetila Zlatibor, a da nije probala jagnjetinu. Ako je i ima, pozivamo je ovim putem da čim pre ispravi svoju grešku, jer je ovaj zlatiborski specijalitet najbolji u Srbiji, ako ne i šire.

Pašnjaci sa raznovrsnim lekovitim biljem, čista voda, specifična klima ovog kraja, kao i tradicionalni način pripreme, daju mesu nadaleko poznat ukus i miris. Zlatiborski domaćini kažu da se meso mora vrteti na ražnju, na jakoj vatri, 4 do 5 sati, uz stalni nadzor. Meso se mora hladiti bar pola sata, pre sečenja i posluživanja.

Zlatiborski sir i kajmak

U seocima razbacanim po obroncima Zlatibora, većina kuća pored tradicionalnog domaćinstva u okućnici ima i male drvene kućice koje se zovu „mlakare“. U mlakarama se dešava magija – proizvode se sirevi i kajmak, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nezaobilazni su deo mnogih jela, kao i čuvene komplet lepinje, a na Vama je samo da odlučite da li preferirate mlade sireve i kajmak, koji su blagog ukusa, ili one starije koji imaju jak i specifičan miris i ukus.

U širokoj ponudi možete se odlučiti između kozijih, kravljih i ovčijih specijaliteta od mleka, a svakako Vam preporučujemo da ih na pijaci u centru Zlatibora probate sve.

Borov med

Originalni borov med pravi se od smole koja se sakuplja na iglicama četinara. U ovom podneblju pomenute smole nema, te se borov med pravi od samih iglica. Ovaj med lek je za disajne puteve i preporučuje se redovna konzumacija čak i zdravim osobama, radi predupređivanja predhlada i jačanja celog organizma. Med je specifične tamne boje i potpuno drugačijeg ukusa od ravničarskih vrsta meda. Nadamo se da ćete se setiti da teglicu ovog prirodnog leka ponesete sa sobom kući.

Zlatibor: Gastronomski raj - med
Zlatibor: Gastronomski raj – med

Zlatibor je raj za sva čula, a ponajviše za dušu. Na ovoj čudesnoj planini pronaći ćete duševni mir, izgubljen u jurnjavi svakodnevnog života. Apartmani na Zlatiboru ušuškaće Vas svojom toplinom i komforom i učiniti da se osetite kao kod svoje kuće, ako ne i bolje. Tamošnji prijatni domaćini dočekaće Vas srdačno, rado će odgovoriti na svako Vaše pitanje i dati Vam smernice kako da što kvalitetnije provedete vreme tokom odmora.

Gastronomski specijaliteti ovog kraja raj su za sve hedoniste i zadovoljiće i najzahtevnije goste. Pored predloženih jela, koja su najčuvenija, ne zaboravite da probate ništa manje ukusne gibanice, čvarke, tople domaće pogače, kiselo mleko, proju. U ugodnom ambijentu i spektakularnom pogledu, svaki zalogaj će biti ukusniji, to Vam garantujemo. Na Vama je samo da uživate.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!