10 znakova koji ukazuju da ste alergični na gluten - Pixabay
10 znakova koji ukazuju da ste alergični na gluten - Pixabay

Celijakija je hronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, sastojak koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema. 10 znakova koji ukazuju da ste alergični na gluten.

Moguće ju je otkriti putem analize krvi nakon koje se postavlja dijagnoza.

Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz ishrane danas pravi trend, ali treba proveriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

Eliminacijska dijeta

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuje se za da držite eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 nedelje. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti iz prehrane da izbacite sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Proverite koje svakodnevne namirnicame skrivaju tragove glutena.

Nakon 4 nedelje gluten ponovno uvedite u ishranu i zatim proučite kako vaše telo reaguje.

10 znakova koji ukazuju da ste alergični na gluten - Pixabay
10 znakova koji ukazuju da ste alergični na gluten – Pixabay

Ako ste se tokom eliminacije osećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam preosetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

10 simptoma preosetljivosti na gluten:

  1. Stalan osećaj nadutosti i gasovi
  2. Bolovi u stomaku
  3. Hronični proliv ili hronični zatvor
  4. Mučnina i povraćanje
  5. Bleda stolica
  6. Osećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten
  7. Hronični umor
  8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, kolena i kukovi)
  9. Promene raspoloženja praćene osećajem anksioznosti i depresije
  10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!