7. novembar međunarodni dan Merlot-a u vinariji Trilogija - Pixabay
7. novembar međunarodni dan Merlot-a u vinariji Trilogija - Pixabay

Merlo danas proslavlja poseban dan – 7. novembar je Međunarodni je dan merloa. Red je da se podsetimo kako je ovaj dan zabeležen pre četiri godine, u vinariji Trilogija. “Davno bilo, danas se spominje..”. Uskoro, nadamo se, biće sve po starom.

7. novembar je Međunarodni dan merloa. Ljubiteljima merloa nikad ne treba poseban razlog da otvore bocu ovog sjajnog vina. Ali, kada je u pitanju Međunarodni dan merloa, to je bio dobar razlog da ga proslavimo i da se podsetimo poznatih činjenica o ovom planetarno popularnom vinu.

Kada biste prosečnog ljubitelja vina pitali koje je najrasprostranjenije grožđe u Bordou u Francuskoj, mnogi bi bez razmišljanja odgovorili da je to Cabernet Sauvignon. Nećete verovati, ali, to nije tačno! Više je zasađenih hektara pod sortom merlo, nego bilo koje druge sorte grožđa u Bordou. Da biste stekli pravu sliku o tome, statistika kaže da je blizu 62% svih vina napravljenog u Bordou merlo, a grožđe pod sortom merlo zauzima oko 69.138 hektara. Površina pod sortom Cabernet Sauvignon je samo na oko 25% ukupne površine u regionu Bordo, što je blizu 28.347 hektara. (podaci iz 2013. godine).

Merlo nije popularan samo u Bordou. U stvari, to je najrasprostranjenija sorta grožđa u Francuskoj! Merlo, takođe, uspeva u Švajcarskoj, Australiji, Argentini i mnogim drugim zemljama, kao i u Americi. Ali, merlo nudi svoj najbolji izraz u regiji Bordoa.

Da nije samo Francuska dobro mesto na kome uspeva sorta grožđa merlo, od koje se prave najpopularnija vina, dokaz je i vinarija Trilogija u mestu Banja, pored Aranđelovca. Povod za posetu, naravno, bila je pomenuta proslava Međunarodnog dana merloa.

Mesto Banja, u kome se nalazi vinarija, je u srcu Šumadije, između Aranđelovca i Topole. Vinarija Trilogija je “boutique” vinarija, a pozicija vinograda je na platou, gde stalno duvaju vetrovi, a osunčanost je od izlaska do zalaska Sunca. Pogled na Oplenac, Rudnik, Venčac i Bukulju čini boravak u vinariji nezaboravnim. Vlasnik vinarije Dragan Mijailović nam je rekao da je zasadio merlo i kaberne frank, jer je sledio stručni nalaz laboratorije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, kojim je ustanovljeno da je sastav zemljišta idealan za gajenje sorte merlo. “Kapacitet proizvodnje je dizajniran do 10.000 litara vina po sezoni, jer nam je važan kvalitet (a ne kvantitet) i zadovoljstvo naših potrošača.”, rekao nam je Dragan Mijailović.

Pečat - Merlot - vinarija Trilogija
Pečat – merlo – vinarija Trilogija

Na kraju, par reči o slavljeniku: sortno crveno vino Pečat iz 2016. godine, koje smo probali, a koje se sastoji od 90% merloa i 10% kaberne franka i ono, stvarno, po rečima Dragana Mijailovića, nosi pečat podneblja na kome se uzgaja. Odnos aroma, tanina, kiselina i alkohola u ovom vinu preporučuju njegovo konzumiranje na temperaturi od 16 do 18° C, iz čaše “balonke” kapaciteta oko 600 ml, uz govedinu u kiselo-slatkom sosu od pečurki, sireve Gaudu, Parmezan i sireve sa plavom plesni.

Osim Pečata, vinarija Trilogija se ponosi sa još dva vinska brenda: Privilegija i Vrlina. Privilegija je rose od 100% merloa, a Vrlina je napravljena od sorte šardone. Oba vina su nagrađena: Privilegija je nagrađena 2017. godine srebrnom medaljom na međunarodnom takmičenju BIWC, a Vrlina je na 13. susretu proizvođača i ljubitelja vina“ u Aranđelovcu, u februaru 2017. godine, nagrađena zlatnom medaljom.

Za kraj, da se ne zaboravi: Vinarija Trilogija sa Merlot Barique Pečat 2016 upisala se na svetsku mapu izuzetnih vina – Robert Parker 90 poena – OUSTANDING!

Više detalja na web prezentaciji: http://vinarijatrilogija.rs

Prvobitno objavljeno: 08.11.2017.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!