7. novembar međunarodni dan Merlot-a u vinariji Trilogija

0
1033
7. novembar međunarodni dan Merlot-a u vinariji Trilogija - Pixabay
7. novembar međunarodni dan Merlot-a u vinariji Trilogija - Pixabay

7. novembar je Međunarodni dan Merlot-a. Ljubiteljima Merlot-a nikad ne treba poseban razlog da otvore bocu ovog sjajnog vina. Ali, kada je u pitanju Međunarodni dan Merlot-a, to je bio dobar razlog da ga proslavimo i da se podsetimo poznatih činjenica o ovom planetarno popularnom vinu.

Kada biste prosečnog ljubitelja vina pitali koje je najrasprostranjenije grožđe u Bordou u Francuskoj, mnogi bi bez razmišljanja odgovorili da je to Cabernet Sauvignon. Nećete verovati, ali, to nije slučaj. Više je zasađenih hektara pod sortom Merlot, nego bilo koje druge sorte grožđa u Bordou. Da biste stekli pravu sliku tome, statistika kaže da je blizu 62% svih vina napravljenog u Bordou Merlot, a grožđe pod sortom Merlot zauzima oko 69.138 hektara. Površina pod sortom Cabernet Sauvignon je samo na oko 25% ukupne površine u regionu Bordo, što je blizu 28.347 hektara. (podaci iz 2013. godine).

Merlot nije popularan samo u Bordou. U stvari, to je najrasprostranjenija sorta grožđa u Francuskoj! Merlot, takođe, uspeva u Švajcarskoj, Australiji, Argentini i mnogim drugim zemljama, kao i u Americi. Ali Merlot nudi svoj najbolji izraz u regiji Bordoa.

Da nije samo Francuska dobro mesto na kome uspeva sorta grožđa Merlot, od koje se prave najpopularnija vina, dokaz je i vinarija Trilogija u mestu Banja, pored Aranđelovca. Povod za posetu, naravno, bila je pomenuta proslava Međunarodnog dana Merlot-a.

Mesto Banja, u kome se nalazi vinarija, je u srcu Šumadije, između Aranđelovca i Topole. Vinarija Trilogija je „boutique“ vinarija, a pozicija vinograda je na platou, gde stalno duvaju vetrovi, a osunčanost je od izlaska do zalaska Sunca. Pogled na Oplenac, Rudnik, Venčac i Bukulju čini boravak u vinariji nezaboravnim. Vlasnik vinarije Dragan Mijailović nam je rekao da je zasadio Merlot i Cabernet Franc, jer je sledio stručni nalaz laboratorije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, kojim je ustanovljeno da je sastav zemljišta idealan za gajenje sorte Merlot. “Kapacitet proizvodnje je dizajniran do 10.000 litara vina po sezoni, jer nam je važan kvalitet (a ne kvantitet) i zadovoljstvo naših potrošača.”, rekao nam je Dragan Mijailović.

Pečat - Merlot - vinarija Trilogija
Pečat – Merlot – vinarija Trilogija

Na kraju, par reči o slavljeniku: sortno crveno vino Pečat iz 2016. godine, koje smo probali, a koje se sastoji od 90% Merlot-a i 10% Cabernet Franc-a i ono, stvarno, po rečima Dragana Mijailovića, nosi pečat podneblja na kome se uzgaja. Odnos aroma, tanina, kiselina i alkohola u ovom vinu preporučuju njegovo konzumiranje na temperaturi od 16 do 18° C, iz čaše „balonke“ kapaciteta oko 600 ml, uz govedinu u kiselo-slatkom sosu od pečurki, sireve Gaudu, Parmezan i sireve sa plavom plesni.

Osim Pečata, vinarija Trilogija se ponosi sa još dva vinska brenda: Privilegija i Vrlina. Privilegija je rose od 100% Merlot-a, a Vrlina je napravljena od sorte Chardonnay. Oba vina su nagrađena: Privilegija je nagrađena 2017. godine srebrnom medaljom na međunarodnom takmičenju BIWC, a Vrlina je na 13. susretu proizvođača i ljubitelja vina“ u Aranđelovcu, u februaru 2017. godine, nagrađena zlatnom medaljom.

Više detalja na web prezentaciji: http://vinarijatrilogija.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!