Letnja torta sa kupinama i kajsijama – kolač napravljen u kombinaciji kupina i kajsija sa vanilin kremom je nešto što će te želeti da probate a onda i da zatražite repete.
Letnja torta sa kupinama i kajsijama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Letnja torta sa kupinama i kajsijama – kolač napravljen u kombinaciji kupina i kajsija sa vanilin kremom je nešto što će te želeti da probate a onda i da zatražite repete.
Za koru:
- 6 komada jaja
- 200 g šećera
- 1 kašika tečne vanile
- 2 kašike ulja
- 6 kašika brašna
- 10 komada kajsija
- 400 g kupina
Za fil:
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba (gustin)
- 10 kašika šećera
- 5 dl mleka
- 100 g putera
- 2 kašike tečne vanile
- 3 komada žumanca
I još je potrebno:
- 200 ml slatke pavlake (ne biljne)
- kupine (za ukrašavanje)
- Prvo pripremite voće. Operite i kajsije očistite i isecite na kriške a kupine dobro ocedite. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i složite voće naizmenično red kajsija, red kupina i to još 2 puta, tako da dobijete 3 reda sa kajsijama i 3 reda sa kupinama. Ostavite sa strane dok ne umutite testo.
- Za testo u dublju posudu izlomite jaja, dodajte šećer i vanilu i umutite mikserom da jaja postanu penasta. Dodajte brašno i ulje i lagano promešajte. Testo kašikom sipajte preko voća tako da svo voće bude pokriveno. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se peče dok ne porumeni, oko 15 minuta. Izvadite pleh iz rerne, pokrite ubrusom i ostavite da se prohladi. Uzeti veći poslužavnik i staviti preko kore i okrenuti je na tacnu tako da voće bude odozgo. Pažljivo skinuti papir da ne bi povukli i voće prilikom skidanja papira. Koru presecite na 2 mesta da dobijete 3 trake. Ukrojite ih i ostavite sa strane dok ne napravite fil.
- U dublju posudu stavite žumanca i šećer sa vanilom i umutite da žumanca pobele. Dodajte brašno, gustin, i promešajte. Mleko stavite da se greje. Odvojite pola mleka i pomešajte sa umućenim žumancima da se dobije smesa koja je dosta retka. Ulijte i drugi deo mleka, sve promešajte i vratite u posudu u koju je već bilo mleko i na tihoj vatri dokuvajte krem uz stalno mešanje. Krem treba da bude dosta čvrst. Umešajte puter i mikserom umutite da se puter otopi. Krem podelite na 2 dela i ostavite par kašika za odozgo.
- Deo krema nanesite na koru preko voća. Uz pomoć veće špatule ili noža stavite drugu koru preko krema. Opet nanesite krem i teću koru. Namažite poslednju koru sa ono malo krema, koje ste odvojili.
- Ohladite tortu u frižideru. Umutite slatku pavlaku sa tečnom vanilom, a po uputstvu sa pakovanja. Nanesite na tortu sa svih strana a najviše odozgo. Uz pomoć 2 kašičice izvucite šlag i napravite redove i šaru. Odozgo i okolo torte poredjajte kupine. Stavite da se dobro rashladi. Najbolje da tortu pravite dan ranije.
- Tortu secite na parčiće i poslužite.
- Prijatno!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!