Letnja torta sa kupinama i kajsijama – Snežana Knežević

Letnja torta sa kupinama i kajsijama – kolač napravljen u kombinaciji kupina i kajsija sa vanilin kremom je nešto što će te želeti da probate a onda i da zatražite repete.

Letnja torta sa kupinama i kajsijama - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Letnja torta sa kupinama i kajsijama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online

Letnja torta sa kupinama i kajsijama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Letnja torta sa kupinama i kajsijama – kolač napravljen u kombinaciji kupina i kajsija sa vanilin kremom je nešto što će te želeti da probate a onda i da zatražite repete.

Za koru:

  • 6 komada jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kašika tečne vanile
  • 2 kašike ulja
  • 6 kašika brašna
  • 10 komada kajsija
  • 400 g kupina

Za fil:

  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kukuruznog skroba (gustin)
  • 10 kašika šećera
  • 5 dl mleka
  • 100 g putera
  • 2 kašike tečne vanile
  • 3 komada žumanca

I još je potrebno:

  • 200 ml slatke pavlake (ne biljne)
  • kupine (za ukrašavanje)
  1. Prvo pripremite voće. Operite i kajsije očistite i isecite na kriške a kupine dobro ocedite. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i složite voće naizmenično red kajsija, red kupina i to još 2 puta, tako da dobijete 3 reda sa kajsijama i 3 reda sa kupinama. Ostavite sa strane dok ne umutite testo.
  2. Za testo u dublju posudu izlomite jaja, dodajte šećer i vanilu i umutite mikserom da jaja postanu penasta. Dodajte brašno i ulje i lagano promešajte. Testo kašikom sipajte preko voća tako da svo voće bude pokriveno. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se peče dok ne porumeni, oko 15 minuta. Izvadite pleh iz rerne, pokrite ubrusom i ostavite da se prohladi. Uzeti veći poslužavnik i staviti preko kore i okrenuti je na tacnu tako da voće bude odozgo. Pažljivo skinuti papir da ne bi povukli i voće prilikom skidanja papira. Koru presecite na 2 mesta da dobijete 3 trake. Ukrojite ih i ostavite sa strane dok ne napravite fil.
  3. U dublju posudu stavite žumanca i šećer sa vanilom i umutite da žumanca pobele. Dodajte brašno, gustin, i promešajte. Mleko stavite da se greje. Odvojite pola mleka i pomešajte sa umućenim žumancima da se dobije smesa koja je dosta retka. Ulijte i drugi deo mleka, sve promešajte i vratite u posudu u koju je već bilo mleko i na tihoj vatri dokuvajte krem uz stalno mešanje. Krem treba da bude dosta čvrst. Umešajte puter i mikserom umutite da se puter otopi. Krem podelite na 2 dela i ostavite par kašika za odozgo.
  4. Deo krema nanesite na koru preko voća. Uz pomoć veće špatule ili noža stavite drugu koru preko krema. Opet nanesite krem i teću koru. Namažite poslednju koru sa ono malo krema, koje ste odvojili.
  5. Ohladite tortu u frižideru. Umutite slatku pavlaku sa tečnom vanilom, a po uputstvu sa pakovanja. Nanesite na tortu sa svih strana a najviše odozgo. Uz pomoć 2 kašičice izvucite šlag i napravite redove i šaru. Odozgo i okolo torte poredjajte kupine. Stavite da se dobro rashladi. Najbolje da tortu pravite dan ranije.
  6. Tortu secite na parčiće i poslužite.
  7. Prijatno!
Tortu možete da napravite u jednoj brzoj varijanti, ako nemate vremena da čekate da se torta hladi do sutradan, tako što će te da za krem upotrebite instant puding od vanile, koji se ne kuva, 2 kesice.Moj savet je da ipak tortu napravite po receptu.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Letnja torta sa kupinama i kajsijama – Snežana Knežević

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.