METRO je obeležio 18.06. UN Svetski dan održive gastronomije

Dan održive gastronomije ističe značaj i ulogu kojom gastronomija, kao takva, doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju.

Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN je 21. decembra 2016. godine usvojio posebnu rezoluciju A/RES/71/246 i odredio 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.

Ovim danom se priznaje da gastronomija predstavlja kulturno nasleđe vezano za prirodnu i kulturnu raznolikost sveta.

Zašto obeležavamo UN Svetski dan održive gastronomije?

Ovo nam je prilika da se dodatno obrazujemo, da razumemo značaj dosadašnjih dostignuća u oblasti gastronomije i podržimo naredna. Imamo mogućnost da organizujemo aktivnosti vezane za temu samog dana, uključimo divne ljude iz različitih oblasti koje povezuje ljubav prema gastronomiji. Svi akteri generalno, vlade, civilno društvo, javni i privatni sektor, škole, univerziteti i građani, čine odskočnu dasku za sprovođenje aktivnosti koje podižu svest o značaju i doprinosu svakog od njih na polju održive gastronomije.

Osim povezanosti sa tri dimenzije održivog razvoja (ekološka, ekonomska i socijalna), održiva gastronomija ima ulogu u promovisanju poljoprivrednog razvoja, sigurnosti hrane, ishrane, proizvodnje na održiv način i očuvanje biodiverziteta. Posvećenost održivosti podrazumeva odgovornost za proizvodnju i potrošnju hrane, što znači da bi svi akteri društva trebalo da podrže potrošnju održive hrane i ojačaju veze sa lokalnim proizvođačima.

Posvećenost prema principima održivosti uključuje smanjenje siromaštva, efikasno korišćenje resursa, zaštita životne sredine i klimatske promene i zaštitu kulturne vrednosti, baštine i raznolikosti.

Svi zaposleni u Metro-u veruju da se svi mi, na globalnom nivou, suočavamo sa ekonomskim, ekološkim, društvenim i kulturološkim izazovima, ali su i ubeđeni da je održivost ključ za transformaciju ovih izazova u mogućnosti i zato se Metro vizija definiše kroz moto: „Postanimo održivi u svemu što radimo“.

Tako i kada je reč o gastronomiji, Metro puno pažnje ulaže u razvoj asortimana, edukaciju, saradnju sa kupcima iz ugostiteljskog kanala i dobavljačima, pružajući im podršku u njihovom svakodnevnom poslovanju.

S obzirom da, u kompaniji postoji snažan fokus na razvoj ugostiteljstva kako u svetu, kroz ostale Metro zemlje, tako i u Srbiji, Metro AG je odlučio da od ove godine zajedno sa UN obeleži 18. juni kao Svetski dan održive gastronomije.

Zbog toga je u Metro HoReCa centru, organizovan panel, sa idejom da se na ovom posebnom događaju podele iskustva i sazna što više o temama koje su ključne za razvoj održive gastronomije.

Metro panel o održivoj gastronomiji

Učesnici panela su bili:

Uvodničar i moderator je bila Janja Radović, METRO, Specijalista za odnose sa trgovinama/Saradnik za održivo poslovanje.

  • Nataša Treskanica – METRO, kontrola kvaliteta
  • Milica Aleksić – METRO, HoReCa Centar
  • Miodrag Ilić – autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
  • dugogodišnji dobavljač Metro-a Anđelko Mišković, GROW rasad
  • Srđan Stošić – METRO, održavanje

Nataša Treskanica je govorila je o kvalitetu i bezbednosti hrane, standardima koji se sprovode i zahtevaju u Metro kompanijama, o edukaciji koja se vrši na polju standardizacije, posebno kada su u pitanju OWB proizvodi.

Milica Aleksić, je iz ugla profesionalca, govorila o značaju pravilne/izbalansirane ishrane.

Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, objasnio je kako očuvanje tradicije i značaj negovanja tradicionalnih recepata, kao kulturne baštine, ima uticaja na očuvanje biodiverziteta, kao i da je potrebno staviti akcenat na hranu koju treba jesti sa područja iz kojeg dolazi.

Anđelko Mišković iz kompanije Grow rasad, kao dugogodišnji dobavljač Metro-a govorio je o uspešnosti održive proizvodnje salate sa korenom, održivi način proizvodnje kroz uloženu investiciju, dugogodišnju saradnju kroz sigurni plasman u Metro-u, ali i kao skorašnji OWB dobavljač, kako jedan kvalitetan lokalni proizvod pravi razliku na polici, ali i diferencijaciju na tržištu.

Za kraj panela, Srđan Stošić je objasnio osnovne pojmove o energetskoj efikasnosti i mogućem uticaju na profitabilnost poslovanja u ugostiteljstvu, uz primere kako je Metro ostvarivši uštede, povećao energetsku efikasnost.

Nakon panela, svi prisutni su imali priliku da uživaju u đakonijama koje su, na osnovu recepata iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, pripremili šefovi iz Metro HoReCa centra.

Fotografija govori bolje od hiljadu reči:

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

METRO je obeležio 18.06. UN Svetski dan održive gastronomije

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.