Mađarski fonotoš kolač – živim u selu gde je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti. Jedan od mađarskih običaja je da, kada prave svadbu, obavezno prave i fontoš kolač.
Svadba je obično subotom a fontoš se pravi u četvrtak, dva dana pred svadbu. Sakupi se nekoliko žena i one zajedno u zadružnoj pekari, naprave 200-300 kolača, što zavisi od veličine svadbe. Testo umesi mašina, a posle toga, one ručno oblikuju kolač.
Posle se fonotoš razvozi traktorom, tako što se sakupi omladina (uglavnom su to drugovi i drugarice budućih mladenaca). Zatim, oni okite traktorsku prikolicu krep papirom i raznim ukrasnim trakama i tako svi zajedno, sa fontoš kolačima u prikolici, obilaze selo i dele kolač svim zvanicama. Kolač dobije i onaj ko nije pozvan na svadbu, a samo se poznaje sa budućim mladencima ili njihovim roditeljima.
Tako sam i ja par puta dobila fontoš od poznanika, iako nisam bila pozvana na svadbu. Na žalost, i ovaj običaj kao i mnogi drugi, polako iščezava i sve se ređe viđa četvrtkom okićena traktorska prikolica puna fontoš kolača. Odavno nisam jela fontoš, pa sam poželela sama da ga napravim. Recept mi je dala komšinica, koja je i sama nekoliko puta učestvovala u pravljenju kolača za svadbu. Sviđa mi se kako je uspeo – to je taj ukus. Evo recepta.
Fonotoš kolač, sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 komad kvasca
- 500 ml mleka
- 1 čaša šećera (čaša je od jogurta, 180 ml)
- 100 g masti
- 100 g margarina
- 1 mala kašičica soli
- pola male kašičica mlevenog bibera
- 1 kesica mlevenog karanfilića
Za preliv:
- 1 čaša šećera
- pola čaše vode
- 1 kašika ulja
Za premazivanje:
- 1 umućeno jaje
Fonotoš kolač, priprema:
- Od ukupne količine mleka, odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.
- U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.
- Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.
- U posudu za mešenje dodati pola količine brašna, pa zatim dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna, pa umesiti testo.
- Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku. Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve. Ja sam od ove količine napravila tri kolača a može se napraviti više ili manje, u zavisnosti od toga, koju veličinu kolača želimo. Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.
- Nakon toga, staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.
- Za to vreme, u posudu staviti šećer, vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva samo treba mešati da se šećer lepo istopi uvodi.
- Gotov kolač, dok je još vruć, premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Tatjana Stojanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!