Fonotoš kolač – Tatjana Stojanović

Mađarski fonotoš kolač – živim u selu gde je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti. Jedan od mađarskih običaja je da, kada prave svadbu, obavezno prave i fontoš kolač.

Svadba je obično subotom a fontoš se pravi u četvrtak, dva dana pred svadbu. Sakupi se nekoliko žena i one zajedno u zadružnoj pekari, naprave 200-300 kolača, što zavisi od veličine svadbe. Testo umesi mašina, a posle toga, one ručno oblikuju kolač.

Posle se fonotoš razvozi traktorom, tako što se sakupi omladina (uglavnom su to drugovi i drugarice budućih mladenaca). Zatim, oni okite traktorsku prikolicu krep papirom i raznim ukrasnim trakama i tako svi zajedno, sa fontoš kolačima u prikolici, obilaze selo i dele kolač svim zvanicama. Kolač dobije i onaj ko nije pozvan na svadbu, a samo se poznaje sa budućim mladencima ili njihovim roditeljima.

Fontoš kolač - Tatjana Stojanović - Recepti i Kuvar online
Fontoš kolač – Tatjana Stojanović – Recepti i Kuvar online

Tako sam i ja par puta dobila fontoš od poznanika, iako nisam bila pozvana na svadbu. Na žalost, i ovaj običaj kao i mnogi drugi, polako iščezava i sve se ređe viđa četvrtkom okićena traktorska prikolica puna fontoš kolača. Odavno nisam jela fontoš, pa sam poželela sama da ga napravim. Recept mi je dala komšinica, koja je i sama nekoliko puta učestvovala u pravljenju kolača za svadbu. Sviđa mi se kako je uspeo – to je taj ukus. Evo recepta.

Fonotoš kolač, sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 komad kvasca
  • 500 ml mleka
  • 1 čaša šećera (čaša je od jogurta, 180 ml)
  • 100 g masti
  • 100 g margarina
  • 1 mala kašičica soli
  • pola male kašičica mlevenog bibera
  • 1 kesica mlevenog karanfilića

Za preliv:

  • 1 čaša šećera
  • pola čaše vode
  • 1 kašika ulja

Za premazivanje:

  • 1 umućeno jaje

Fonotoš kolač, priprema:

  • Od ukupne količine mleka, odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.
  • U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.
  • Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.
  • U posudu za mešenje dodati pola količine brašna, pa zatim dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna, pa umesiti testo.
  • Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku. Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve. Ja sam od ove količine napravila tri kolača a može se napraviti više ili manje, u zavisnosti od toga, koju veličinu kolača želimo. Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.
  • Nakon toga, staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.
  • Za to vreme, u posudu staviti šećer, vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva samo treba mešati da se šećer lepo istopi uvodi.
  • Gotov kolač, dok je još vruć, premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Tatjana Stojanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Fonotoš kolač – Tatjana Stojanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.