Uskršnja pamuk pogača.
Uskršnja pamuk pogača, sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
I još:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- po potrebi susam
- po potrebi ulje
Uskršnja pamuk pogača, priprema:
- U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
- Dodati jaje, ulje, sirće i izmešati.
- Postepeno dodavati brašno, umešati so i zamesiti mekše testo.
- Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela, premesiti i formirati jufkice.
- Dve jufkice razviti, premazati uljem, urolati i spojiti obe rolnice formirajući pletenicu te uviti i spojiti krajeve.
- Treću jufkicu razviti, premazati uljem, zaseći sa jedne strane (dužu stranu testa) do pola te urolati (sa uže strane).
- Kalup obložiti pek-papirom i staviti pletenicu, a po sredini staviti treći deo koji je urolan, pa isprepletan (formirati kao ružu).
- Po sredini napraviti udubljenje.
- Od alu-folije formirati deo koji je veličine jajeta i staviti u udubljenje.
- Žumance i mleko razmutiti viljuškom, premazati pogaču i posuti susamom.
- Ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako pogača ne bi gorela).
- Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi te izručiti iz kalupa.
- Ukloniti foliju, pa na njeno mesto staviti farbano uskršnje jaje.
Komentar: pogača je mekana kao pamuk, a ukus joj je neodoljiv. Srećan Uskrs. Hristos vaskrse!
Vreme pripreme: 110 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo
Vesna Pavlović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!