Trobojni hleb sa makom – Kristina Gašpar
Trobojni hleb sa makom – malo drugačiji hleb.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Trobojni hleb sa makom – Kristina Gašpar
- Sastojci za 1. deo:
- 100 g brašna tip 500
- 50 g integralnog pšeničnog brašna
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice šećera
- 3 g suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 1 dl mlake vode
- Sastojci za 2. deo:
- 150 g brašna tip 500
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice šećera
- 3 g suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 1 dl mlake vode
- Sastojci za 3. deo:
- 150 g brašna tip 500
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice šećera
- 3 g suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 1 dl mlakog soka od paradajza
- Za posipanje:
- 2 kašike nemlevenog maka
- Svaki deo testa se priprema na isti način-sjediniti sve suve sastojke, napraviti udubljenje, pa dodati tečne sastojke i ostaviti da se testa udvostruče.
- Svako testo razviti u pravougaonik okvirnih dimenzija 20*30.
- Spajati testa željenim redosledom. Svaki deo premazati vodom, pa staviti drugi deo i malo pritisnuti rukama kako bi se testa zalepila jedno za drugo. Preko poslednjeg dela sipati mak i uviti rolat. Dodatno oblikovati hleb rukama. Hleb možete peći u modli za hleb (tada će imati lepši oblik) ili u običnom plehu.
- Hleb ostaviti da odstoji oko sat vremena. Peći ga na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjiti na 150 i peći ga još 15-tak minuta.