Agroekološki razvoj poljoprivredne proizvodnje - Zdrav život | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2

Prirodni uzgoj biljaka i razvoj poljoprivrede, na globalnom nivou, je prilično narušen, i pred nama je veliki zadatak i teška odgovornost, da radimo na tome, da to izmenimo.

Dobra vest je da je to, ipak, moguće, što potvrđuje rastući broj dokaza i istraživanja:

–          „Business as usual“, ili kako se to kod nas prevodi „U biznisu je sve dozvoljeno“, dakle, potpuna industrijalizacija poljoprivredne proizvodnje, a koja nije održiva opcija za sve izazove koji nas očekuju u budućnosti,

–          U vrlo kratkom roku, mora se preći na „zelenije“, tj. ekološkije načine uzgoja i razvoja,

–          Uključivanje porodičnih farmi u ekološki uzgoj i proizvodnju, ključni je deo rešenja.

Izazovi

Sadašnji sistem potpuno industrijalizovane proizvodnje hrane, izgenerisao je više od milijardu gladnih širom sveta. Ovom broju, od jedne milijarde, jednak je broj ljudi koji ima problema sa viškom kilograma, kao i sve prateće probleme sa zdravljem. Gotovo polovina svetske populacije, oko tri milijarde ljudi živi u siromaštvu. Industrijska poljoprivredna proizvodnja, takođe, ima veliki uticaj na globalne promene klime. Organičene rezerve nafte, dovode do povećanja cena đubriva. Neke su procene govore da će se do 2050. godine ljudska populacija povećati na devet milijardi. Da li je pravi trenutak da se sa industrijskog načina poljoprivredne proizvodnje pređe na agroekološki?

Agroekološka proizvodnja hrane - Recepti i Kuvar

Ono što je danas realnost, jeste da hrane na svetu ima dovoljno za sve, ali, ovaj sistem industrijalizacije ne omogućava da svi gladni mogu da kupe hranu za svoje potrebe, ili da je proizvedu za svoje potrebe. Ipak, tri milijarde sitnih poljoprivrednih proizvođača, već proizvode oko 70% svetske produkcije hrane. To je najbolji dokaz da je agroekološki način uzgoja i proizvodnje održiv, i da može biti uspešniji od postojećeg. Nasuprot tome, industijskim načinom se proizvodi 30% produkcije hrane, ali, konzumira se globalno i više je zastupljena u potrošnji hrane.

Šta je agroekologija? Kako funkcioniše?

Agroekologija je jedan od mnogih termina da se opiše ekološki pristup uzgoju i poljoprivrednoj proizvodnji – ostali su održiva poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, i slično.

Jedna, od možda najboljih definicija, za agroekologiju je: „poljoprivredu čine centri za proizvodnju hrane koja koristi najbolje robe i usluge, a ne oštećuje prirodne resurse”. Ovo se odnosi na ekološko projektovanje poljoprivrednih sistema; kao totalni pristup poljoprivrednim i prehrambenim sistemima; u povezivanju ekologije, kulture, ekonomije i društva da stvori zdrav ambijent za proizvodnju hrane. ( Izvor : http://vvv.moreandbetter.org/en/nevs/a-viable-food-future).

To može da zvuči kao komplikovan proces za ekstremno siromašne porodice farmera širom sveta. Ali, realnost je da je to moguće, zato što se, u osnovi, ovaj sistem oslanja na podizanje sposobnosti i znanja poljoprivrednika: oni imaju dugogodišnje iskustvo rada sa prirodom, oni imaju razumevanje za dinamiku razvoja u svojim lokalnim sredinama, oni proizvode hranu i druge proizvode koji su im potrebni, oni imaju razumevanje za maksimalno korišćenje raspoloživih resursa, rešavanje problema i težine rizika, troškove i koristi od ovakvog sistema. Zato oni mogu da upravljaju ovakvim procesom i da postanu njegovi doživotni inovatori.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane su osnova života i privrede i imaju više funkcija u stvaranju zdravih društava. Oni su u centru pažnje u rešavanju izazova poput gladi i siromaštva, klimatskih promena i zaštite životne sredine, dobrobiti za žene, zdravlje zajednice, obezbeđivanje prihoda i zaposlenosti. Prelazak na „zeleniju“, ekološku, produktivniju, agroekološku poljoprivredu, omogućava lokalnim zajednicama da budu lideri u kreiranju ovakvih rešenja.

Zaključak: od načina uzgoja i proizvodnje, zavisi i priprema hrane, njen kvalitet kao i njen veliki uticaj na zdravlje stanovništva. O tome bi trebalo stalno razmišljati i o tome voditi računa…

Izvor: Groundswell International

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije U slobodno vreme, kliknite na link: U SLOBODNO VREME. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!