Ako želite ravan stomak ovo je hrana koju nikad ne treba da jedete

0

Rijanon Lember, nutricionistkinja iz Londona kaže da osam namirnica treba izbegavati. Kako kaže „recite zbogom brzoj hrani, soli, žitaricama, mlečnim proizvodima i sočivu.

Ona takođe otkriva svoja prva tri saveta protiv nadimanja.

Bez obzira na to koliko vežbate nikada nećete postići ravan stomak koji ste oduvek sanjali, ako ne jedete i pravu hranu. Ali, šta je sa hranom koju treba da izbegavate ako želite da budete i ostanete u formi? Prema onom što vodeći londonski nutricionista Rijanon Lember kaže, za junk food i gazirana znamo ali, iznenadićete se da „zdravo“ sočivo, luk, pa čak i jabuke, treba izbegavati.

Sočivo

„Hrana bogata vlaknima koja kod ljudi izaziva gasove, a to može da prouzrokuje nadimanje. Sočivo je namirnica najbogatija vlaknima, čak sa preko 15g po šolji, i to kuvanog. Ali, ako neko ne može bez svog sočiva, vredi napomenuti da su svetlija ili bela sočiva generalno sa manje vlakana od tamnijih sorti, zato će biti nežnija za želudac i creva. Posle sočiva, najbogatiji vlaknima su grašak i artičoke.“, kaže Rijanon.

Mlečni proizvodi

„Mleko i mlečni prozvodi, sir, jogurt i maslac, odličan su izvor proteina i kalcijuma. Međutim, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, više od 65 odsto svetske populacije nema enzime laktaze i zbog toga ne mogu da razbiju laktozu (šećer iz mleku), dakle, mleko i proizvodi od njega mogu da izazovu velike probavne probleme.“, priča Rijanon.

Ako želite ravan stomak ovo je hrana koju nikad ne treba da jedete - Pixabay
Ako želite ravan stomak ovo je hrana koju nikad ne treba da jedete – Pixabay

Jabuke

Rijanon kaže: „Iako su jabuke veliki dodaci zdravoj ishrani, obzirom da sadrže visok nivo vlakana, vitamina C i antioksidanata, poznato je da nadimaju i prave probavne probleme nekim ljudima. Kombinacija fruktoze i visokog sadržaja vlakana znači da će do fermentacije doći u debelom crevu, i verovatno izazvati gasove i nadutost. Kuvane jabuke su lakše za varenje od svežih, takođe i pečene što je veoma ukusan desert sa dodatkom cimeta i kaščicom grčkog jogurta, radi stabalizacije nivoa šećera u krvi!“

Pšenica

„Za one osetljive na gluten, pšenica izaziva velike probleme pri varenju, uključujući nadimanje, gasove, proliv i bol u stomaku. Međutim, to ne bi trebalo da bude problem za one koji nemaju problem sa glutenom, jedino bi trebalo proveriti sadržaj, jer ovim proizvodima može biti dodat šećer, so, razne hemikalije, i tako identifikovati okidač problema pre nego što se gluten eliniše iz ishrane.“, kaže Rijanon.

Brza hrana (Junk food)

Rijanon kaže da brza hrana ima neverovatno visok procenat masti i šećera i naravno hemikalija.

„Šećer se brzo vari i stiže do creva, što izaziva stvaranje grčeva. Te gasne grčeve svi dobijaju odmah po konzumiranju slatke hrane. S druge strane, masti u brzoj hrani su neke od poslednjih stvari koje napuštaju želudac, što takođe može da izazove nelagodnost i nadimanje. Dodate hemikalije u ovim namirnicama će takođe reagovati loše u telu i izazvati iritaciju tkiva. Zabeleženo je da su neki ljudi, posle konzumiranja velike količine brze hrane, dobili jaku upalu i pečate po koži. Žurnal „Biohemija nutricionizma“ , ove godine je prijavio da su veštački zaslađivači povezani sa promenama u stomačnoj flori i time odgovorni za gojaznost.“ ističe Rijanon Lember.

So

So se vezuje za vodu u organizmu i pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti kroz naš „sistem“. Konzumiranjem prerađene hrane, koja je obično najveći dijetetski izvor natrijuma, ili preteranim soljenjem hrane, telo može da zadržava nepotrebnu vodu.

Luk

„Iako se obično jede u malim količinama, luk je jedan od glavnih prehrambenih izvora fruktana – rastvorljivih vlakana, koji mogu da izazovu nadimanje.“, kaže Rijanon.

Oni koji su osetljivi na fruktane, imaće neprijatnosti, posebno ako jedu svež sirovi luk. Prženi luk može da umanji probavne probleme. Sveže začinsko bilje ili razni začini se mogu koristiti kao alternativa luku.

Gazirana pića

„Gazirana pića su još jedan veoma čest uzrok nadutosti zbog velike količine ugljen-dioksida. Kada se pije nešto gazirano, guta se velika količina gasa, a nešto od toga se zaglavi i prouzrokuje nelagodnost u digestivnom traktu, poput nadimanja i grčeva. Pivo je najgore od svih i najveći krivac za nadimanje, jer je napravljeno od fermentabilnih ugljenih hidrata kao što su ječam i pšenica. Sa takvim sadržajem gasa (ugljen dioksida) i fermentabilnih ugljenih hidrata, pivo ima dva izuzetno poznata uzroka nadutosti“, objasnila je vodeći londonski nutricionista, Rijanon Lember.

Hidratacija je temelj dobrog zdravlja, a prosečni Britanac pije manje od jedne čaše vode dnevno. Dakle, pijte običnu, najlepšu, vodu umesto gaziranih pića – prijaće vam sigurno!

Rijanon ima tri saveta o tome kako da pobedite nadimanje:

1. Ne jedite previše

Kada ste preterano siti imate osećaj nadutosti zato manje porcije, molim. Isto tako, duže i bolje žvakanje hrane može da ima značajan efekat – smanjiće količinu vazduha progutanu sa hranom. Ne zaboravite da vrsta hrane takođe može da utiče na nadimanje. Previše ugljenih hidrata može dovesti do onog što zovemo ‘hrana za bebu’ pošto se voda zadržava u svakom molekulu ugljenih hidrata molekul, a taj osećaj težine, često je samo težina vode.

2. Uzimajte probiotike

Gas koji proizvode bakterije u crevima, glavni je krivac za nadimanje. Sa tako mnogo različitih vrsta bakterija koje žive u našim crevima, jasno je da broj i vrsta bakterija u velikoj meri utiče na stvaranje gasa. Brojne studije pokazuju da probiotski dodaci mogu da pomognu i smanje proizvodnju gasa, kao i nadimanje, naročito kod osoba sa probavnih problema.

3. Alergije na hranu

Konzumiranje hrane na koju ste netolerantni može da izazove stvaranje viška gasova, nadimanje i druge slične simptome. Ljudi su obično netolerantni na laktozu, fruktozu, jaja, žitarice i gluten. Izbegavanje ovih sastojaka može da vam pomogne kod utvđivanja alergije ali, ako sumnjate da ste alergični na određenu hranu, najbolje da odmah posetite lekara ili registrovanog nutricionistu.

Izvor: BKTVnews.com (A. Lukić)

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.