Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Alkazar kocke – Javorka Filipović

0

Alkazar kocke – recept za ove kocke imam više od 30 godina i samo sam ih jednom davnom pravila. Listajući sveske sa receptima poželela sam da i vama predstavim ovu poslasticu. Danas s posebnim povodom, 29. godina braka, sladimo se i sećamo nekih lepih trenutaka mladosti 🙂 Godine lete, dogadjaji se smenjuju kao na filmskoj traci, a sećanja su ta koja ostaju…

Alkazar kocke - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Alkazar kocke – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović >>>

Alkazar kocke - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Alkazar kocke - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Alkazar kocke - recept za ove kocke imam više od 30 godina i samo sam ih jednom davnom pravila. Listajući sveske sa receptima poželela sam da i vama predstavim ovu poslasticu. Danas s posebnim povodom, 29. godina braka, sladimo se i sećamo nekih lepih trenutaka mladosti 🙂 Godine lete, dogadjaji se smenjuju kao na filmskoj traci, a sećanja su ta koja ostaju...
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska

Sastojci

Kora:

  • 10 belanaca
  • 22 kašike kristal šećera ;
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g brašna
  • 2 kašike hlebnih mrvica

Fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 20 kašika vode
  • 20 kašika šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 rebra čokolade za kuvanje
  • 250 g maslaca
  • 2 kesice slaga
  • 200 ml mineralne gazirane vode

Uputstvo za pripremu

  1. Za koru penasto umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ostale sastojke, sve lepo izmešati žicom, ne mikserom, i usuti u pleh veličine 20 x 30 cm obložen papirom za pečenje.
  2. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se testo ne odvoji od ivica pleha. Izvaditi koru iz pleha i ostaviti da se ohladi.

Fil:

  1. 20 kašika šećera i 20 kašika vode dobro promešati, dodati kakao i izlomljenu čokoladu i sve zajedno na srednjoj temperaturi ušpinovati da bude gustine redjeg meda. Ostaviti ovaj deo fila da se ohladi dok na pari skuvate 10 žumanaca s 10 kašika šećera.
  2. Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati na pari. Ohladiti ovaj deo fila pa ga sjediniti sa čokoladnim filom, sve dobro umutiti da se sjedini i na kraju dodati penasto umućen maslac. Umućen fil staviti preko ohladjene kore i dobro ga poravnati.
  3. Umutiti 2 kesice šlaga sa mineralnom gaziranom vodom, staviti preko fila i odgore narendati čokoladu.
  4. Tortu napraviti dan ranije da se dobro ohladi.
    Alkazar kocke - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.