Baklava sa višnjama, sa orasima, sa kokosom, sa suvim grožđem… A zašto ne bi mogla i baklava sa jagodama?!
Najpopularnija baklava je sa višnjama. Ali dok ne stignu višnje, može i ukusna baklava sa jagodama…
Baklava sa jagodama, sastojci:
- 1 kg jagoda (okvirno)
- 500 g tankih kora (12 kora)
- 3 jajeta
- 0,5 dl ulja
- 2 dl jogurta
- 5 kašika šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)
Sirup:
- 600 g šećera
- 6 dl vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 limuna
Baklava sa jagodama, priprema:
- Jagode očistite i isecite na manje komade.
- Umutite jaja, jogurt, gaziranu vodu, šećer i vanilin šećer.
- Za svaku štrudlu spajajte po dve kore.
- Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza.
- Uvijte štrudlu.
- Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore.
- Ređajte u podmazan pleh.
- Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila.
- Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri.
- Dodajte iseckan limun i vanilin šećer.
- Isključite ringlu i ostavite da se “krčka” dok se ringla ne ohladi.
- Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.
Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!