Baklava sa orasima i suvim grožđem (posna).
Baklava sa orasima i suvim grožđem (posna), sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 400 g mlevenih oraha
- 150 g suvog grožđa
- 50 ml ulja
- 700 g šećera
- 800 ml vode
- 1 limun
- 3 kesice vanilin šećera
Baklava sa orasima i suvim grožđem (posna), priprema:
- Tepsiju podmazati uljem. Na dno podmazane tepsije staviti 1 ili 2 kore (zavisi od veličine pleha) da pokriju dno. Preko kore posuti 4-5 kašika mlevenih oraha. Nastaviti sa ređanjem kora (po dve kore pogužvati, kao za gibanicu). Posuti mlevene orahe i suvo grožđe. Ređati kore dok se ne utroši materijal. Pitu završiti korom.
- Iseći baklavu na kocke.
- Staviti da se peče na 200 C oko 30 minuta.
- Pečenu baklavu ostaviti da se prohladi.
Sirup:
- U posudu sipati šećer, vanilin šećer i vodu.
- Limun oprati, iseći na kolutove i dodati u posudu.
- Staviti na umerenu temperaturu, da provri.
- Kad provri kuvati sirup oko 5-6 minuta.
- Vrućim sirupom preliti prohlađenu baklavu.
- Ostaviti da se ohladi i dobro upije sirup.
- Poslužiti po dve kocke baklave i uživati u ukusu!
Vreme pripreme i mirovanja : 60 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Broj osoba: 10
Posno jelo
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!