Bamija sa mlevenim mesom - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Bamija sa mlevenim mesom - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Bamija sa mlevenim mesom – Snežana Kitanović

Bamija sa mlevenim mesom – ova biljka iz porodice sleza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuvanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih semenki, izuzetno bogatih belančevinama i mastima.

Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Bamija sa mlevenim mesom – Snežana Kitanović

bamija sa mlevenim mesom Snezana Kitanovic recepti i kuvar

  • 200 gr sveže bamije
  • 125 gr mlevenog mesa
  • 1 veći paradajz
  • 1 dl paradajz soka
  • 1 kašika ljutog paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika domaćeg biljnog začina
  • 1 dl tople vode
  1. Svežu bamiju oprati, odseći peteljke, posoliti, iseći na komadiće(može I cela ukoliko su manje) preliti sirćetom i ostaviti 30 min da odstoji.
  2. Nakon toga je dobro isprati hladnom vodom.
  3. U slučaju da se seče na komadiće, potrebno ju je samo oprati od sluzi i procediti.)
  4. U šerpu dodati malo ulja (2-3kašike) staviti sitno seckan crni i beli luk, kašiku domaće vegete, pa dodati mleveno meso i propržiti dok ne omekša.
  5. Pred kraj posoliti i pobiberiti po ukusu.
  6. Potom dodati oljušten i na kocke isečen paradajz, paradajz sok i ljuti paradajz pire.
  7. Kuvati dok se sve lepo ne sjedini.
  8. Dodati bamiju promešati i kratko kuvati u tom gušćem soku.
  9. Sipati tople vode da se malo proredi sos i po želji još začiniti.
  10. Poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi, dok bamija ne omekša.