Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Bećar pita – Kristina Gašpar

0

Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš kako ga ko zove je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim kirajevima. Koliko kuća, toliko različitih načina pripreme. Verovali ili ne, ove godine ga nijednom nisam pripremila.

Glavni sastojci bećar paprikaša su: crni luk, crveni paradajz i paprika. Pored navedenih sastojaka, koriste se i plavi paradajz (patliidžan), tikvice, šampinjoni, pirinač, jaje… Od začina: so, biber, beli luk, ljuta paprika… Kao prilog, često se dodaje pirinač, baren krompir ili nešto slično.

Ja ga najčešće pripremam uz dodatak patlidžana, tikvica i šampinjona, a volim da dodam i koje zrno kukuruza šećerca. Jaja ne dodajem, a ni pirinač.

Kada sam shvatila da ovog leta do sada nisam pripremala bećar, odlučila sam da napravim ovu pitu.

Pita je pun pogodak. Čekam degustatore da je ocene.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Bećar pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuva online
Bećar pita – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuva online
Bećar pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuva online
Štampanje

Bećar pita – Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš kako ga ko zove je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim kirajevima. Probajte ovaj jedinstveni recept za bećar pitu!
Obrok Doručak, Ručak, Večera
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 1 hour 10 minutes
Ukupno vreme 1 hour 40 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 4 komada jajeta
  • 0,75 šolje kisele vode
  • 0,5 šolje ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja pšeničnog griza
  • 0,5 šolje palente
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 gr sira tvrđeg
  • 50 gr crnog luka mala glavica
  • 150 gr crvena paprika
  • 350 gr paradajza
  • 1 čen belog luka
  • šećer po ukusu
  • biber po ukusu
  • ljuta paprika po ukusu

Uputstvo za pripremu

  1. Prvo ćemo se pozabaviti pripremom bećar paprikaša za pitu.
  2. Papriku iseckajte na sitnije kockice.
  3. Luk izrendajte.
  4. Paradajz oljuštite i iseckajte.
  5. Beli luk usitnite.
  6. Na malo vrelog ulja pržite papriku na visokoj temperaturi nekoliko minuta.
  7. Potom dodajte crni luk, paradajz i beli luk.
  8. Bećar pržite na visokoj temperaturi dok ne postane srednje gust (biće dovoljno 7-10 minuta).
  9. Začinite ga po ukusu ljutom paprikom, biberom i šećerom
  10. Ostavite ga da se ohladi.
  11. Sjedinite suve sastojke.
  12. Umutite jaja, dodajte ulje i kiselu vodom, a potom i suve sastojke.
  13. Dobijenu masu umutite mikserom kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
  14. Dodajte bećarac i izmešajte.
  15. Na kraju umešajte izmrvljen sir.
  16. Pitu pecite u plehu po izboru.
  17. Ja sam je pekla u modli za hleb.
  18. Pita je u ovom slučaju deblja i zahteva duž pečenje.
  19. Pekla sam je u zagrejanoj rerni 30-tak minuta na 170 stepeni i 20-tak na 200.
  20. Pre sečenja, pitu dobro ohladite kako se ne bi raspadala
  21. Ovako pripremljena pita ostaje dugo sveža.
  22. Ima vlažnu teksturu koja prija nepcima.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od testa, kliknite na link: JELA OD TESTA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pite, kliknite na link: PITE RECEPTI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.