Bećar pita – Kristina Gašpar

Bećar pita – kada sam shvatila da ovog leta do sada nisam pripremala bećar, odlučila sam da napravim ovu pitu.

Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš kako ga ko zove je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim krajevima. Koliko kuća, toliko različitih načina pripreme. Verovali ili ne, ove godine ga nijednom nisam pripremila.

Glavni sastojci bećar paprikaša su: crni luk, crveni paradajz i paprika. Pored navedenih sastojaka, koriste se i plavi paradajz (patliidžan), tikvice, šampinjoni, pirinač, jaje… Od začina: so, biber, beli luk, ljuta paprika… Kao prilog, često se dodaje pirinač, baren krompir ili nešto slično.

Ja ga najčešće pripremam uz dodatak patlidžana, tikvica i šampinjona, a volim da dodam i koje zrno kukuruza šećerca. Jaja ne dodajem, a ni pirinač.

Pita je pun pogodak. Čekam degustatore da je ocene.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Bećar pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuva online
Bećar pita – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuva online

Bećar pita – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš kako ga ko zove je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim kirajevima. Probajte ovaj jedinstveni recept za bećar pitu!

  • 4 komada jajeta
  • 0,75 šolje kisele vode
  • 0,5 šolje ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja pšeničnog griza
  • 0,5 šolje palente
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 gr sira (tvrđeg)
  • 50 gr crnog luka (mala glavica)
  • 150 gr crvena paprika
  • 350 gr paradajza
  • 1 čen belog luka
  • šećer (po ukusu)
  • biber (po ukusu)
  • ljuta paprika (po ukusu)
  1. Prvo ćemo se pozabaviti pripremom bećar paprikaša za pitu.
  2. Papriku iseckajte na sitnije kockice.
  3. Luk izrendajte.
  4. Paradajz oljuštite i iseckajte.
  5. Beli luk usitnite.
  6. Na malo vrelog ulja pržite papriku na visokoj temperaturi nekoliko minuta.
  7. Potom dodajte crni luk, paradajz i beli luk.
  8. Bećar pržite na visokoj temperaturi dok ne postane srednje gust (biće dovoljno 7-10 minuta).
  9. Začinite ga po ukusu ljutom paprikom, biberom i šećerom
  10. Ostavite ga da se ohladi.
  11. Sjedinite suve sastojke.
  12. Umutite jaja, dodajte ulje i kiselu vodom, a potom i suve sastojke.
  13. Dobijenu masu umutite mikserom kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
  14. Dodajte bećarac i izmešajte.
  15. Na kraju umešajte izmrvljen sir.
  16. Pitu pecite u plehu po izboru.
  17. Ja sam je pekla u modli za hleb.
  18. Pita je u ovom slučaju deblja i zahteva duž pečenje.
  19. Pekla sam je u zagrejanoj rerni 30-tak minuta na 170 stepeni i 20-tak na 200.
  20. Pre sečenja, pitu dobro ohladite kako se ne bi raspadala
  21. Ovako pripremljena pita ostaje dugo sveža.
  22. Ima vlažnu teksturu koja prija nepcima.
Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.