Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Božićna česnica se tradicionalno priprema na Badnji dan ili rano ujutru na Božić. Domaćica se posebno trudi da česnica bude dobro pripremljena za ovaj poseban dan.

U stara vremena se u česnicu stavljalo parčence drveta od drena, zrno belog i crnog pasulja, zrno kukuruza, semenka od tikve. Domaćica se uvek trudila da stavi u česnicu onoliko sitnica koliko je čeljadi u kući. Česnica je, obično, pravljena od pšeničnog brašna.

Svi pomenuti običaji variraju od mesta do mesta. U toku 20. veka u testo za česnicu počinje da se ubacuje novčić (naročito od nekog plemenitog metala), koji se posebno čuva za ovu priliku. Na početku Božićnog ručka, česnica se tri puta okreće s leve na desnu stranu, nakon čega je svi članovi porodice izlome. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u svom komadu biti posebno srećna u narednoj godini.* (izvod iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje)

Božićna česnica – recept

Božićna česnica, sastojci:

 • 1 kg brašna
 • 2 komada jaja (žumance)
 • 100 gr margarina
 • 2 kašike šećera
 • 2 kašike soli
 • 500 ml mleka (mlakog)
 • 1 kesica kvasca

PROČITAJ: Pečena bela tikva i voće za Badnje veče

Božićna česnica, priprema:

 1. U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti da nadođe.
 2. U duboku posudu sipati brašno (nešto manje od 1kg) i dodati jedno žumance, so, margarin iseckan na listiće.
 3. Kada kvasac nadođe, mleko i kvasac sipati u brašno i sve dobro izmešati dok ne dobijete glatko testo – okrivno premesiti oko 50 puta.
 4. Ja pravim nešto manju, jer nas je samo troje u kući i oblikujem na sledeći način.
 5. Uzmite pleh i stavite papir za pečenje i ređajte na njega, kako ne biste poremetili dekoracije kasnije u premeštanju.
 6. Odvojite pola testa i umesite tako da dobijete loptu. Oko nje preostalo testo raspodelite u manje loptice (koje bi trebale da budu u visini centralne lopte) i poređajte okolo da se sve međusobno dodiruju. Ostavite da malo nadođe, nije potrebno previše kada se pravi česnica.
  Ostavite malo za dekoraciju ukoliko želite sa strane – pletenica, ružice ili šta već znate da napravite.
 7. Paru umotajte u foliju i ubacite u jednu od loptica. Poređajte dekoracije.
 8. Sve premažite sa žumancem razmućenim sa malo ulja.
 9. Prosejte brašno preko pogače.
 10. Stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180stepeni da se peče oko 20 minuta.
 11. Umotajte u krpu ako ste je spremili prerano, ako ne poslužite toplu.

Recept pripremila: Ana Vuletić

*Tekst preuzet iz knjige (publikacije) Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, sva prava zadržana. Kao deo štampane publikacije, ne sme se umnožavati, preštampavati ili prenositi u bilo kojoj formi ili bilo kojim drugim sredstvom bez dozvole autora ili izdavača, niti može biti na bilo koji drugi način ili bilo kojim drugim sredstvom distribuirana ili umnožavana bez odobrenja autora ili izdavača, osim za kratke opise publikacije.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!