Brza baklava recept, sastojci – kako pripremiti baklavu?

Baklava, kako je spremiti na brzinu?

Baklava je, možda, jedan od najpopularnijih recepata za dezert, ovog regiona. Duboko ukorenjen i tradicionalan. Kao i kod mnogih drugih jela, svaka kuća i porodica ponosi se „svojim“ receptom za baklavu, koji je, naravno, „najbolji“. (Tako i ja pamtim poznate tetkine baklave, kao najbojlje.)

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta, kolača. Zapravo to je slatka pita koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Baklava je jelo: srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje. Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarama, a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima (pravljena poluindustrijski). Naziv baklava potiče od turske reči baklava. (Izvor Wikipedia).

Za danas smo vam pripremili jednu „brzu“ varijantu baklave, bez kora, ali, podjednako ukusnu. To je stari recept koji se pripremao mnogo puta u krugu porodice.

Brza baklava, sastojci:

Baklava:

  • orasi, mleveni, 100 gr
  • suvo grožđe, 100 gr
  • mleko, 5 šoljica
  • ulje, 3 šoljice
  • brašno, 3 šoljice
  • griz, 3 šoljice
  • prašak za pecivo, 1/2 kesice
  • buter

Sirup:

  • šećer, 500 gr
  • voda, 1/2 litra
  • sok od jednog limuna

Brza baklava priprema:

Baklava:

  • U posudi za mešenje, sipati sve sastojke i izmešati, tako da masa bude jedinstvena.
  • Zagrejati rernu na 180 C stepeni.
  • Pleh za pečenje podmazati puterom. Masu naliti u pleh za pečenje. Odozgo posuti brašnom.
  • Peći u zagrejanoj rerni, dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju. Iseći na željeni oblik.

Sirup:

  • šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna.

Napomena: ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća – ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.

Koji je vaš omiljeni recept za baklavu?

Pročitajte još:

Svi naši recepti za baklavu >>>

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Brza baklava recept, sastojci – kako pripremiti baklavu?

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.