Brza baklava - Recepti i Kuvar online
Brza baklava - Recepti i Kuvar online

Baklava je, možda, jedan od najpopularnijih recepata za dezert, ovog regiona. Duboko ukorenjen i tradicionalan. Kao i kod mnogih drugih jela, svaka kuća i porodica ponosi se „svojim“ receptom za baklavu, koji je, naravno, „najbolji“. (Tako i ja pamtim poznate tetkine baklave, kao najbolje.)

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta, kolača. Zapravo to je slatka pita koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Baklava je jelo: srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje. Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarama, a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima (pravljena poluindustrijski). Naziv baklava potiče od turske reči baklava. (Izvor Wikipedia).

Za danas smo vam pripremili jednu „brzu“ varijantu baklave, bez kora, ali, podjednako ukusnu. To je stari recept koji se pripremao mnogo puta u krugu porodice. Idealan recept sa brzim načinom pripreme, za tople letnje dane!

Brza baklava - Recepti i Kuvar online
Brza baklava – Recepti i Kuvar online

Najbolji recept nedelje - Recepti & Kuvar online

Najbolji recept nedelje – Recepti & Kuvar online

Brza baklava – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar brza baklava png

Brza baklava – “brza” varijanta, bez kora, ali, podjednako ukusna. To je stari recept koji se pripremao mnogo puta u krugu naše porodice.

Baklava:

 • 100 gr orasi (mleveni)
 • 100 gr suvo grožđe
 • 5 šoljica mleko
 • 3 šoljice ulje
 • 3 šoljice brašno
 • 3 šoljice griz
 • 0,5 kesice prašak za pecivo
 • puter

Sirup:

 • 500 gr šećer
 • 0,5 l voda
 • 1 komad sok od limuna (sok od jednog limuna)

Baklava:

 1. U posude za mešenje, izmešati sve sastojke, da masa bude jedinstvena.
 2. Zagrejati rernu na 180 C stepeni.
 3. Pleh za pečenje podmazati buterom. Masu naliti u pleh za pečenje. Odozgo posuti brašnom.
 4. Peći u zagrejanoj rerni, dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju. Iseći na željeni oblik.
  recepti i kuvar brza baklava png

Sirup:

 1. Šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna.
 2. Napomena: ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća – ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.
Napomena: ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća – ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!