Brza pita sa mlevenim mesom.
Brza pita sa mlevenim mesom, sastojci:
- 1 kg lisnatog testa
Za fil je potrebno:
- 1 kg mlevenog mesa, (po ukusu svinjetina, govedina, mešano…),
- 1 struk praziluka,
- 2 glavice crnog luka,
- 2 dl kisele pavlake,
- 2 jajeta,
- 1 kašika masti,
- so,
- biber,
- suvi začin,
- ljuta paprika…
Premaz:
- 2 žumanceta.
Brza pita sa mlevenim mesom, priprema:
Fil:
- Na otopljenoj masti, izdinstati sitno seckan crni luk i praziluk, dok luk ne postane staklast i mekan.
- U to dodati mleveno meso, pa začiniti po ukusu: so, biber, suvi začin…
- Meso pržiti, uz stalno mešanje, sve dok ne dobije rumenu/braonkastu boju i višak tečnosti ne ispari.
- Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
- Dodati kiselu pavlaku, jaja, pa promešati da se sve dobro sjedini.
Filovanje
- Lisnato testo rastanjiti na debljinu od 0,5 cm, pa izbockati.
- Okruglu tepsiju podmazati i posuti brašnom ili jednostavno obložiti papirom za pečenje, pa staviti testo.
- Na testo sipati pripremljen fil i ravnomerno rasporediti.
- Prekriti drugom polovinom lisnatog testa, izbockati viljuškom na par mesta a na sredini napraviti krug, da izlazi para.
- Od 2 preostale kocke lisnatog testa napraviti pletenicu i obložiti oko testa uz rub tepsije.
- Premazati umućenim žumancima.
- Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 40 minuta, tj. dok ne porumeni i ivice testa počnu da se odvajaju od posude.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!